sâmbătă, 18 mai 2013

5 alimente care va ajuta sa adormiti

Am avut mai multe nopti nedormite, in principal din cauza unor evenimente neplacute, tulburatoare. Si asta m-a facut sa ma gandesc la mancare si modul in care aceasta este strans legata de modelele, de tiparele noastre de somn. Daca nu puteti dormi, iar viata va este calma si fericita, poate e ceva ce ati mancat sau nu ati mancat. Alimentele pe care le consumam pot afecta in mod dramatic cantitatea si calitatea somnului. Unele calmeaza si relaxeaza, altele ne stimuleaza sistemul nervos, iar unele ne tin treji toata noaptea.


Ceea ar trebui sa mancati pentru a avea un somn mai profund depinde, in parte, de fiecare dintre dumneavoastra.  Daca va fataiti, negasindu-va locul, inainte sa adormiti, dar reusiti in cele din urma sa atipiti pentru restul noptii, ati putea beneficia de adaugarea carbohidratilor cu ardere lenta (fasole, cartofi dulci, fructe de padure) la masa de seara pentru a determina producerea de serotonina, o substanta chimica din creier care promoveaza starea de calm si relaxare. Daca adormiti foarte repede dar va treziti cateva ore mai tarziu, ati putea fi suferi de fluctuatii ale nivelurilor de zahar din sange. Am incercat o gustare bogata in proteine inainte de culcare — un pumn de nuci, o lingura de unt de migdale, un cub mic de branza — si acestea au tendinta de a mentine stabil nivelul de zahar din sange pe tot parcursul noptii.


Axati-va pe alimente care contin substante nutritive cu proprietati linistitoare, cum ar fi magneziu, care ajuta la relaxarea muschilor si calmeaza corpul si vitamine B, cheia in productia de serotonina si alte substante chimice cu rol major in instalarea somnului. Triptofanul, un aminoacid necesar pentru fabricarea serotoninei care induce somnul, este eficient mai ales atunci cand este asociat cu carbohidrati complecsi, cu ardere lenta.


Si inlaturati alimentele care stimuleaza organismul si perturba somnul. Haideti sa ii cunoastem pe cei mai rai sabotori ai somnului:


Cafeina este cea mai rea, iar efectul ei poate dura pana la 10 ore, deci evitati sa consumati cafea, ceai, sucuri, ciocolata si alte alimente care contin cafeina dupa pranz. Si alte alimente manifesta un efect similar de perturbare a somnului. Evitati-i pe acestia 5:


- Zahar. Este cel mai rau; acesta solicita creierul in vederea eliberarii hormonilor de stres care blocheaza somnul si provoaca fluctuatii ale nivelurilor de zahar din sange care va pot face sa va treziti la scurt timp dupa ce ati reusit sa atipiti.


- Ciocolata. In plus fata de cofeina, ciocolata are un continut ridicat de teobromina, un compus vegetal care are proprietati stimulante.


- Vinul rosu contine alcool care perturba somnul, dar si tiramina, un aminoacid care creste nivelurile neurotransmitatorilor de la nivelul creierului.


- Aspartamul este mai rau decat zaharul; la fel ca si glutamatul monosodic (MSG), aspartamul incurajeaza eliberarea transmitatorilor excitatori din creier care va pot tine treji toata noaptea.


- Alimentele condimentate, picante, precum usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute sunt mult prea stimulante pentru a fi mancate inainte de culcare.


Pentru un somn mai bun, mai profund si mai linistit, luati in considerare aceste gustari calmante …



  1. Gustare: o felie de curcan si cateva cuburi de avocado, infasurate intr-o frunza de salata; un bol mic de fasole, plus o cativa creveti la gratar.

  2. Iaurtul si alte produse lactate sunt, de asemenea, bogate in triptofan care incurajeaza somnul. Gustari relaxante: un suc de afine si seminte de in; un bol mic cu iaurt si nuci tocate si capsuni; cativa biscuiti din cereale integrale cu branza moale de capra.

  3. Migdalele si semintele sunt bogate atat in triptofan, cat si in magneziu care are proprietati de calmare a nervilor. Snack-uri linistitoare: o jumatate de mar taiat in felii si acoperite cu unt de migdale; un vas mic cu mure presarate cu caju tocat.

  4. Fasolea si soia sunt bogate in vitamine B si magneziu, dar si in triptofan. Snack-uri calmante: un vas mic cu humus, cu felii subtiri de ardei rosu si telina; un sfert de cana de fasole neagra cu o felie de avocado.

  5. Spanacul si alte legume cu frunze verzi precum kale, sunt pline de magneziu si vitamine B. Snack-uri calmante: un bol mic de kale maruntite cu branza feta si migdale; o mana de spanac cu curcan taiat cuburi.


Ce alimente va ajuta sa dormiti? Mi-ar placea sa aflu care sunt favoritele dumneavoastra. Puteti sa va postati comentariile mai jos si fie ca toate visele sa va fie linistite.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/5-foods-that-will-help-you-snooze.html?page=1



5 alimente care va ajuta sa adormiti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu