joi, 9 mai 2013

Lista alimentelor anticancer

Auzim o multime de sfaturi cu privire la ceea ce trebuie facut pentru a evita cancerul — si, cu proximativ 1.444.920 de cazuri noi de cancer pe an, potrivit Societatii Americane de Cancer — nu e de mirare de ce.
Una dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati de a promova o stare buna de sanatate si de a contribui la protejarea impotriva cancerului este regimul nostru alimentar.
De fapt, Societatea Americana de Cancer estimeaza ca o treime din totalul deceselor provocate de cancer ar putea fi asociate dietei alimentare. Acest lucru inseamna sa ne ferim de junk food si sa adoptam hrana sanatoasa. Alimentele continute in aceasta lista — intocmita de Fundatia pentru vindecarea cancerului din SUA — au capacitatea de a preveni cancerul si unele pot ajuta chiar la inhibarea cresterii celulelor canceroase sau la reducerea dimensiunii tumorii.
Lista nu este completa — exista si alte alimente medicament care lupta impotriva cancerului — dar cele amintite aici sunt foarte importante si reprezinta un punct de plecare excelent.


Legume
Broccoli, varza si conopida au un component chimic numit indol-3-carbinol, care poate combate cancerul de san prin conversia unui estrogen care promoveaza cancerul intr-un compus chimic mai bland. Broccoli, in special varza, contin, de asemenea, compusul sulforafan, un produs al glucorafaninei — despre care se crede ca ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de colon si cel rectal.
Sulforafanul induce producerea anumitor enzime care pot dezactiva radicalii liberi si carcinogenii. S-a demonstrat — in cadrul testelor de laborator — ca enzimele inhiba dezvoltarea tumorilor. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca Departamentul de Agricultura din SUA a studiat 71 de tipuri de broccoli si a gasit 30 de valori diferite ale compusului glucorafanina. Se pare ca cu cat broccoli este mai amar, cu atat concentratia de glucorafanina este mai mare. O noua specie de broccoli s-a dezvoltat sub numele comercial de BroccoSprouts si are un nivel semnificativ de sulforafan — de 20 de ori mai mare decat nivelurile constatate in buchetele normale, mature de broccoli.


Morcovii contin o cantitate mare de beta-caroten care poate ajuta la reducerea unei game largi de tipuri de cancer (pulmonar, cancer al gurii, gatului, cancer de stomac, intestin, vezica urinara, prostata si de san).
Unele cercetari au indicat faptul ca beta-carotenul poate provoca, de fapt, cancerul, dar acest lucru nu a dovedit ca, daca mancam morcovi, cu exceptia unor cantitati foarte mari — 2 pana la 3 kilograme pe zi, acest lucru poate determina aparitia cancerului. De fapt, s-a descoperit ca o substanta numita falcarinol — care se gaseste in morcovi — reduce riscul de cancer, potrivit cercetatorilor de la Institutul Danez de Stiinte Agricole (IDSA). Kirsten Brandt, sef al departamentului de cercetare, a explicat ca celulele canceroase izolate au o rata de crestere mai lenta atunci cand sunt expuse la falcarinol. Aceasta substanta este un poliacetilen, de aceea este important ca morcovii sa nu fie preparati termic.


Kalele contin indoli, compusi ai azotului care ar putea ajuta la stoparea conversiei unor leziuni la celule canceroase in tesuturile estrogen-sensibile. In plus, se crede ca izotiocianatii, fitochimicale identificate kale, suprima cresterea tumorii si impiedica substantele cauzatoare de cancer sa-si atinga tinta.


Ciuperci: Shiitake, Maitake, Reishi, Agaricus Blazei Murill si Coriolus versicolor par a ajuta organismul in lupta impotriva cancerului si consolideaza sistemul imunitar. Aceste ciuperci contin polizaharide, mai ales lentinan, compusi puternici care ajuta la construirea imunitatii. Sunt o sursa de beta-glucan. Contin, de asemenea, o proteina numita lectina, care ataca celulele canceroase si le impiedica proliferarea. Contin si tioprolina. Aceste ciuperci pot stimula producerea de interferon in organism.


Algele marine si alte plante marine contin beta-caroten, proteine, vitamina B12, fibre si clorofila, precum si clorofiline — compusi care ar putea ajuta in lupta impotriva cancerului de san. Multe plante contin si concentratii ridicate de potasiu, calciu, magneziu, fier si iod.


Cartofii prezinta multe proprietati anticanceroase, inclusiv beta-caroten, care pot proteja ADN-ul din nucleul celulei fata de substantele cancerigene din afara membranei nucleare.


Ardeiul iute si ardeiul jalapeno contin o substanta chimica — capsaicina — care poate neutraliza anumite substante cauzatoare de cancer (nitrozamine) si poate ajuta la prevenirea cancerului (de exemplu, cancerul de stomac).


Fructe
Fructele de avocado sunt bogate in glutation, un antioxidant puternic care ataca radicalii liberi din organism prin blocarea absorbtiei intestinale a anumitor grasimi. De asemenea, avocado furnizeaza chiar mai mult potasiu decat bananele si reprezinta o sursa puternica de beta-caroten. Oamenii de stiinta cred ca avocado poate fi, de asemenea, util in tratarea hepatitei virale (o cauza a cancerului de ficat), precum si alte surse de lezionare a ficatului.


Se pare ca smochinele contin un derivat de benzaldehida. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Fizica si Chimica din Tokyo sustin ca benzaldehida este foarte eficienta in reducerea tumorilor. In plus, Departamentul Agriculturii din SUA mentioneaza ca smochinele, care contin vitaminele A si C, dar si calciu, magneziu si potasiu, pot reduce pofta de mancare si sa sustina si sa imbunatateasca eforturile pierderii in greutate.
S-a constatat – in studiile din laborator – ca sucul de smochine este, de asemenea, un agent puternic de distrugere a bacteriilor.


Grapefruitul, intocmai ca portocalele si alte citrice, contin monoterpene, considerate a contribui la prevenirea cancerului prin indepartarea carcinogenilor din organism. Unele studii in vitro sustin ca grapefruitul poate inhiba proliferarea celulelor canceroase de la nivelul sanului.
De asemenea, grapefruitul contine vitamina C, beta-caroten si acid folic.


Strugurii, struguri rosii contin bioflavonoide, antioxidanti puternici care functioneaza in sensul preventiei cancerului. Strugurii sunt, de asemenea, o sursa bogata de resveratrol, care inhiba enzimele ce pot stimula cresterea celulelor canceroase si suprima raspunsul imun. Strugurii contin, de asemenea, acid elagic, un compus care blocheaza enzimele necesare celulelor canceroase — acest lucru pare a contribui la incetinirea cresterii tumorilor.


Portocalele si lamaile contin Iimonene care stimuleaza celulele sistemului imunitar (limfocitele, de exemplu) si pot, de asemenea, descompune substantele cauzatoare de cancer.


Papaia contine vitamina C care functioneaza ca un antioxidant si poate reduce, de asemenea, absorbtia nitrozaminelor (care determina aparitia cancerului) din sol sau alimente procesate.
Papaya contine acid folic (de asemenea, cunoscut sub numele de folat sau vitamina B9), care minimizeaza displazia de col uterin si anumite tipuri de cancer.


Zmeura contine multe vitamine, minerale, compusi ai plantei si antioxidanti cunoscuti sub numele de antociani care pot proteja impotriva cancerului.
Potrivit unui studiu prezentat de Cancer Research (2001; 61:6112-6119), hranirea soarecilor de laborator cu 5 pana la 10% zmeura neagra a determinat o diminuare a numarului tumorilor esofagiene cu 43 pana la 62%. O dieta care contine 5 procente zmeura neagra a fost mai eficace decat o dieta care contine 10% zmeura neagra.
Studiul prezentat in numarul din mai 2002 al revistei Nutritia si Cancerul arata ca zmeura neagra poate contracara, de asemenea, cancerul de colon.
Zmeura neagra este bogata in antioxidanti si se crede ca are mai multe proprietati de prevenire a cancerului decat afinele si capsunile.







Rosiile contin licopen, un antioxidant care ataca moleculele de oxigen “ratacitoare”, cunoscute drept radicali liberi, care sunt suspectate de declansarea cancerului. Se pare ca cu cat vremea este mai calda, cu atat rosiile produc mai mult licopen.
De asemenea, rosiile contin vitamina C, un antioxidant care poate preveni leziunile celulare care duc la aparitia cancerului.
Si pepenii verzi, morcovii si ardeii rosii contin aceste substante, dar in cantitati mai mici.
Oamenii de stiinta din Israel au demonstrat ca licopenul poate distruge celulele canceroase de la nivelul gurii.
Un aport crescut de licopen a fost deja asociat unui risc scazut de cancer la san, cancer de prostata, pancreas si cancer colorectal.


Seminte si nuci
Inul contine lignani care pot avea un efect antioxidant si pot bloca sau suprima modificarile canceroase. Inul este, de asemenea, bogat in acizi grasi omega-3 despre care se crede ca protejeaza fata de cancerul de colon si bolile de inima.


Nucile contin antioxidantii quercetina si campferol care pot suprima dezvoltarea cancerelor. Nucile de Brazilia contin 80 micrograme seleniu, care este important pentru cei ce sufera de cancer de prostata. (Nota: Multi oameni sunt alergici la proteinele din nuci, astfel incat daca prezentati orice fel de simptome, precum prurit la nivelul gurii, senzatie de gat stramt, dificultati in respiratie, etc in urma consumului de nuci, opriti-va. In aceste conditii, se recomanda, mai degraba, sa luati un supliment de seleniu.)


Ierburi si mirodenii
Usturoiul are compusi ce intaresc sistemul imunitar (sulfura de dialil). Acesti compusi ajuta, de asemenea, la impiedicarea substantelor cancerigene de a patrunde in celule si incetinesc dezvoltarea tumorii. S-a demonstrat, de asemenea, ca sulfura de dialil inhiba substantele cencerigene din ficat.
Studiile au legat usturoiul — precum si ceapa, prazul si arpagicul – de un risc mai mic de aparitie a cancerului de stomac si a celui de colon.
Dr. Lenore Arab, profesor de Epidemiologie si Nutritie la UNC-CH (Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill) din cadrul Scolii de sanatate publica si medicina si colegii sai au analizat o serie de studii si si-au prezentat constatarile in numarul din octombrie 2000 al Jurnalului American de Nutritie Clinica. Potrivit raportului, persoanele care consuma, in mod regulat, usturoi crud sau preparat termic se confrunta cu aproximativ jumatate din riscul de cancer la stomac si doua treimi din riscul de cancer colorectal comparativ cu persoanele care consuma putin usturoi sau deloc. Se crede ca usturoiul poate ajuta la prevenirea cancerului de stomac deoarece are efecte antibacteriene impotriva lui Helicobacter pylori (bacterie identificata in stomac si cunoscuta a promova cancerul la acest nivel).


Rozmarinul poate ajuta la cresterea activitatii enzimelor de detoxifiere. Un extract de rozmarin — carnosol — a inhibat dezvoltarea atat a tumorilor mamare, dar si a celor de piele la animale. Nu am gasit niciun studiu efectuat pe subiecti umani.
Rozmarinul poate fi folosit ca si condiment. Acesta poate fi, de asemenea, consumat ca ceai: utilizati o lingurita frunze uscate la o cana de apa fierbinte; asteptati 15 minute.


Tapioca (stiu, nu este un condiment, cu toate acestea l-am mentionat aici) se obtine din cassava. Aceasta este una din plantele care produce cianura prin fabricarea produsului chimic — linamarina — atunci care elibereaza acidul cianhidric cand este descompusa sub actiunea enzimei linamaraza. Cercetatorii spanioli au studiat maniocul si au incercat clonarea genelor plantei care sunt responsabile pentru producerea acidului cianhidric si apoi sa o transfere intr-un retrovirus.


Tumericul (Curcuma longa), un membru al familiei ghimbirului, se crede ca are proprietati medicinale deoarece inhiba productia enzimei ciclooxigenaza 2 (COX-2) asociata procesului inflamatiei, nivelurile acesteia fiind anormal de mari in cazul anumitor boli inflamatorii si cancere, in special cancer intestinal si cancer de colon.
De fapt, o companie farmaceutica din Marea Britanie spera sa introduca un produs natural care contine anumite uleiuri volatile ce cresc foarte mult potenta turmericului.


Bauturi
Vinul rosu, chiar si fara alcool, contine polifenoli, care pot proteja impotriva diferitelor tipuri de cancer. Polifenolii sunt antioxidanti, compusi care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.
De asemenea, cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord (Scoala Medicala) din Chapel Hill au identificat compusul resveratrol (care se gaseste in pielita strugurilor). Se pare ca resveratrolul inhiba proliferarea celulelor si poate ajuta la prevenirea cancerului. Cu toate acestea, rezultatele nu s-au referit la consumatorii inraiti, asa ca ar trebui sa fie utilizat cu moderatie. In plus, alcoolul poate fi toxic pentru ficat si pentru sistemul nervos, iar multe vinuri contin sulfiti care pot fi daunatori pentru sanatatea noastra. Nota: unele studii indica faptul ca alcoolul este considerat un agent cancerigen astfel incat puteti trece pe vinurile non-alcoolice.


Produsele din soia, precum laptele de soia si tofu, contin mai multe tipuri de fitoestrogeni — estrogeni nesteroidieni care ar putea contribui la prevenirea cancerului de san si cancerului de prostata prin blocarea si suprimarea modificarilor canceroase.
Exista o serie de izoflavone continute in produsele din soia, dar cercetarile au aratat ca genisteina este cel mai puternic inhibitor al cresterii si raspandirii celulelor canceroase. Se pare ca acest compus scade riscul de cancer la san prin inhibarea cresterii celulelor epiteliale si a unor noi vase de sange de care tumorile au nevoie pentru a se dezvolta fiind luata in calcul utilizarea acestui compus ca potential medicament anticancer.
Cu toate acestea, exista cateva masuri de precautie care trebuie luate in considerare atunci cand adaugati soia in dieta. Consumul de pana la 110 g sau 136 g de tofu sau alte produse din soia pe zi este, probabil, ok, dar se efectueaza studii pentru a se vedea daca un regim alimentar pe baza de soia nu ar putea cumva provoca dezechilibre hormonale care sa stimuleze dezvoltarea cancerului.
Ca o masura de precautie, femeile care au cancer de san sau prezinta un risc ridicat ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua izoflavona pura (pulbere si pastile) — extrase din soia.


Ceaiul verde si ceaiul negru contin anumiti antioxidanti cunoscuti sub numele de polifenoli (catechine) care par a impiedica inmultirea celulelor canceroase. Ceaiul verde este cel mai bun, urmat de ceaiul negru (ceaiurile de plante nu prezinta acest beneficiu). Potrivit unui raport din numarul din iulie 2001 al revistei de Biochimie Celulara, acesti polifenoli care abunda in ceaiul verde, vinul rosu si uleiul de masline, pot proteja impotriva diferitelor tipuri de cancer. Rezultatele studiului au sugerat ca frunzele uscate de ceai verde, care contin aproximativ 40% polifenoli, pot reduce, de asemenea, riscul de cancer de stomac, plamani, colon, rect, ficat si pancreas.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/anti-cancer-shopping-list.html?page=1



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu