vineri, 10 mai 2013

Cromul - Mineralul care arde grasimile

Iubitule, am slabit … folosind un mineral natural. Suna prea bine ca sa fie adevarat. Exista un mineral care suprima hormonii asociati cresterii celulelor grase (adipocite). Am dat peste aceasta informatie interesanta.


Cand manancam zahar (chiar si zaharuri naturale) sau amidonuri rafinate, nivelul de insulina creste si acest lucru poate determina organismul sa acumuleze grasime, ceea ce face dificila pierderea in greutate. Combinati acest lucru cu un deficit de crom si sunteti predispusi sa deveniti supraponderali, obezi sau diabetici.
Unii experti estimeaza ca peste 90% din nord-americani prezinta carente de crom, in mare parte din cauza practicilor agricole care distrug solul si proceselor de fabricatie a alimentelor care distrug cromul si alte minerale.
Cu toate acestea, mineralul poate ajuta la restabilirea echilibrului insulinic si sa sustina pierderea in greutate.


Studiile efectuate la Universitatea din Texas au descoperit ca suplimentarea (zilnica) cu crom va poate ajuta sa dublati pierderea de grasime, fara a pierde masa musculara.
Cromul asigura sensibilitate adecvata la insulina, hormonul secretat de pancreas pentru “a escorta” zaharul la nivelul celulelor – unde este necesar – inainte de a putea deteriora organele sau de a fi transformat in grasime (insulina este un hormon hipoglicemiant ce micsoreaza nivelul glucozei in sange, este secretat de pancreas si a carui insuficienta provoaca diabetul. Insulina este produsa in pancreas de catre celulele beta ale insulelor lui Langerhans sub forma de proinsulina, o forma inactiva de inmagazinare; dupa nevoile organismului, proinsulina se imparte in doua parti: peptidul C si insulina. Insulina, eliberata in sange, se fixeaza pe receptorii specifici situati pe membranele celulelor, in ficat, in muschi si in tesutul adipos.
Insulina este singurul hormon al organismului cu actiune hipoglicemianta: el face ca glucoza din sange sa intre in celule, care o folosesc pentru producerea de energie. Totusi, atunci cand ea se fixeaza in ficat, insulina favorizeaza constituirea rezervei de glucoza sub forma de glicogen. De altfel, acest hormon favorizeaza sinteza proteinelor si impiedica distrugerea lipidelor. Reglarea secretiei de insulina este directa: o hiperglicemie (cresterea nivelului sangvin al glucozei) stimuleaza sintetizarea sa.)


Cromul contribuie la mentinerea unor artere puternice, a sanatatii sangelui si inimii, si, de asemenea, joaca un rol important in atenuarea “poftei de dulce”. Cromul reduce poftele, modificarile de dispozitie si cresterea in greutate asociate nivelurilor fluctuante de zahar din sange deoarece ajuta la echilibrarea acestora. De asemenea, cromul joaca un rol important in productia de energie in organism.


Majoritatea reglementarilor din SUA impun ca – atunci cand trestia de zahar este procesata pentru a se obtine zaharul – toate mineralele sa fie eliminate. Acest lucru include si valorosul mineral (cromul) care se gaseste in mod natural in alimente care tind sa fie bogate in zahar, natural. Cromul contribuie la o digestie si un metabolism adecvate a alimentelor care sunt dulci in mod natural. Atunci cand este indepartat, suntem predispusi la multe probleme de sanatate legate de consumul de zahar alb sau rafinat, inclusiv cresterea in greutate.


Semne ale unei potentiale carente de crom
Daca a fi supraponderali sau obezi poate fi un semn de deficit de crom, acesta nu este singurul. Printre alte cateva semne posibile se numara:








  1. Pofta de alimente dulci sau amidonoase

  2. Diabetul sau hipoglicemia sau nivel ridicat cronic de zahar in sange sau concentratie scazuta a zaharului in sange

  3. Dificultate in tolerarea alcoolului sau zaharului

  4. Rezistenta la insulina

  5. Sindromul X sau sindromul metabolic sau

  6. Nivel ridicat de colesterol sau nivel ridicat de trigliceride.


Dar o persoana poate suferi de o carenta de crom fara experimentarea vreunui simptom. De asemenea, o persoana poate experimenta beneficiile pierderii in greutate – prin suplimentarea cu crom – fara a avea un deficit de crom.


Surse de crom
Cromul se gaseste, in mod natural, in multe cereale integrale, salata, laptuci, ceapa, fasole si rosii coapte. Alte alimente bogate in crom sunt reprezentate de: oua, ficat de vaca si de pui, carne de vita si curcan, rinichi de porc, scoici, branzeturi, broccoli, fasole verde, cartof, germeni de grau, prune, ciuperci, sparanghel, faina de ovaz, drojdie de bere si bere si nuci.


Suplimentarea cu crom
Exista diferite tipuri de crom, dar cel care prezinta cele mai bune efecte de ardere a grasimilor este factorul de toleranta la glucoza sau crom FTG. Aceasta este forma de crom, care este implicata, mai ales, in echilibrarea nivelurilor de zahar, si care, probabil, justifica beneficiile sale in procesul de slabire. Suplimentati cu doar 200 la 500 micrograme pe zi.


Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Texas, beneficiile suplimentarii cu crom sunt superioare atunci cand sunt combinate cu acid linoleic conjugat (ALC). Suplimentati cu 2 pana la 3 grame (2000 la 3000 miligrame) de acid linoleic conjugat zilnic pentru a obtine cele mai bune rezultate. Consultati-va intotdeauna cu un medic inainte de a lua orice fel de suplimente.


Nutrienti anti-crom
Multe suplimente cu calciu si antiacidele reduc absorbtia cromului asa incat cel mai bine este sa le luati separat fata de suplimentele cu crom.


In schimb, se crede ca aspirina creste absorbtia cromului, asa ca, daca luati aspirina zilnic, ati putea avea nevoie de o cantitate mai mica de crom. Este important sa urmati recomandarile de dozare deoarece intoxicatia cu crom este posibila, desi extrem de rara.


Medicamente
Daca luati insulina sau medicamente pentru tratamentul diabetului, consultati-va medicul inainte de a lua suplimente cu crom. Ar putea fi nevoie sa va reduca medicatia din cauza capacitatii cromului de a reduce nivelurile ridicate de zahar din sange.


Bonusuri pentru o super sanatate
Potrivit unui interviu cu cercetatorul Richard Anderson din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA, “cromul este atat de util in managementul zaharului din sange, incat acesta ar putea preveni diabetul in cazul a aproximativ jumatate dintre persoanele predispuse, care prezinta niveluri de glucoza peste valorile normale”.


S-a demonstrat, de asemenea, ca cromul ajuta in depresie, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Duke.
Harry G. Preuss de la Georgetown University Medical Center indica faptul ca suplimentarea cu crom reduce, de asemenea, riscul de atac de cord cu 41%.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/the-overlooked-mineral-that-shrinks-fat-cells.html?page=1



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu