sâmbătă, 11 mai 2013

Utilizarile medicinale ale bentonitei

Bentonita, cunoscuta si ca montmorilonit, este un tip de argila extrasa, in general, din cenusa vulcanica. A fost folosita, de secole, in medicina traditionala pentru tratamentul bolilor pielii si afectiunilor interne — celebra frumusete a Cleopatrei a fost, deseori, pusa pe seama utilizarii acestor tratamente faciale cu argila. Astazi, bentonita este un ingredient regasit intr-o varietate de preparate farmaceutice si cosmetice, cu beneficii suplimentare pentru sanatate care au fost documentate atat in cadrul testelor “in vitro”, dar si in urma testelor efectuate pe animale si pe subiecti umani.


Proprietati antibacteriene
In februarie 2008, Centrul pentru Boli Infectioase si Vaccinologie din cadrul Universitatii din Arizona a publicat un studiu cu privire la proprietatile antibacteriene ale bentonitei. S-a constatat ca un mineral continut in argila — CsAg02 — a fost eficient in distrugerea bacteriilor E. coli, Salmonella, bacterii rezistente la antibiotice si stafilococi (in special Stafilococus aureus rezistent la meticilina), printre alte tulpini. Studiul a concluzionat ca mineralele argiloase ar putea oferi un tratament ieftin, dar puternic, in special pentru “supermicrobii” care devin tot mai rezistenti la antibioticele actuale.


Proprietati antifungice
Argilele medicinale prezinta potential pentru tratarea infectiilor fungice, cum ar fi Candida albicans, cauza multor infectii orale, intestinale si genitale. Un studiu din 1970, publicat in “Jurnalul Canadian de Microbiologie”, a remarcat, pentru prima data, efectele anti-Candida ale bentonitei, iar un studiu ulterior, realizat in 1998, la Laboratorul Micotoxicologic din Egipt a descoperit ca bentonita a impiedicat aparitia unor leziuni la nivelul rinichilor si ficatului ca urmare a aflatoxinelor eliberate de infectiile fungice cu Aspergillus atunci cand bentonita a fost adaugata in dieta soarecilor de laborator.







Tulburari gastrointestinale
Una din utilizarile primare ale argilei din bentonit in medicina populara a fost aceea de a trata constipatia si diareea, iar stiinta moderna ii descopera beneficiile pentru pacientii care sufera de sindromul colonului iritabil (SCI). Un studiu dublu-orb, efectuat in 2005, in Franta, a testat terapia cu bentonita pe pacientii SCI care sufereau de constipatie, diaree sau ambele si a constatat ca bentonita a imbunatatit toate simptomele, inclusiv durerile abdominale si disconfortul.


Afectiuni ale pielii
Bentonita a fost mult timp utilizata pentru tratamentul pruritului sau mancarimii severe — un motiv pentru care bentonita este un ingredient in lotiunea cu calamina. Se gaseste, de asemenea, in diverse remedii impotriva acneei, cum ar fi Clearasil, folosita pentru a absorbi excesul de ulei si pentru curatarea porilor. In 2001, Universitatea din Louisville, Scoala de Medicina, a studiat bentonita ca un tratament pentru dermatita cronica, constatand ca crema hidratanta continand bentonita a imbunatatit in mod semnificativ dermatita in cazul majoritatii pacientilor care au prezentat dermatite necontrolate, anterioare.


Sursa:


http://www.livestrong.com/article/181982-medicinal-uses-of-bentonite/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu