sâmbătă, 11 mai 2013

Care sunt pericolele bentonitei?

Bentonita de sodiu este o argila care se formeaza in mod natural, folosita in multe aplicatii diferite – de la agenti de etansare si asternutul pisicilor pana la produse alimentare si de ingrijire personala. Datorita versatilitatii sale, bentonita de sodiu a fost numita “argila cu o mie de utilizari”. Bentonita se dilata si poate absorbi cu mult peste greutatea ei (bentonita poate absorbi de cinci ori greutatea sa).
Bentonita pare a fi un iritant pentru plamani si ochi si, in functie de sursa acesteia, poate contine toxine. Testele efectuate privind siguranta acesteia in utilizare au aratat ca bentonita este un produs sigur, desi testele realizate nu au fost foarte ample. Este important sa se cunoasca scopul in care este folosita bentonita astfel incat sa poata fi utilizata in conditii de deplina siguranta.


Utilizare in produse alimentare
Producatorii folosesc bentonita sodica alimentara ca agent de limpezire, cum este cazul vinurilor si oteturilor. Producatorii de vin o folosesc, de asemenea, ca agent de etansare pentru butoaiele de vin. Bentonita de sodiu actioneaza prin schimbul atomilor sai de sodiu cu alte particule in solutie. Acest lucru poate duce la un nivel crescut de sodiu in lichidul clarificat. In conformitate cu profesorul Butzke de la Universitatea Purdue, nivelurile de sodiu din vin nu sunt suficient de mari pentru a provoca ingrijorare in ceea ce priveste utilizarea bentonitei de sodiu. Referitor la bentonita de sodiu utilizata in domeniul alimentar, nivelurile de impuritati sunt controlate, inclusiv metalele toxice precum plumbul si mercurul. Cu toate acestea, utilizarea bentonitei industriale in produsele alimentare ar putea prezenta un pericol pentru o persoana care consuma un produs tratat cu bentonita industriala, care este mult mai putin rafinata. Potrivit cartii “Bentonita, caolin si materiale argiloase selectionate”, FDA vede, in general, bentonita ca pe un aditiv alimentar sigur.


Utilizare sub forma de pudra
Bentonita, sub forma de pulbere, constituie risc de inhalare pentru un utilizator neprotejat. Muncitorii sufera, de multe ori, de inflamarea plamanilor din cauza inhalarii prafului de bentonita si impuritatilor acestuia.
Desi bentonita in sine nu are efecte cancerigene, potrivit unei Fise tehnice de securitate (FTS) pusa la dispozitie de Reade Advanced Materials – un furnizor de bentonita, impuritatile amestecate cu praf provoca cele mai grave afectiuni. Bentonita praf prezinta mai multe aplicatii — de la asternutul pisicilor pana la hrana animalelor si, prin urmare, poate fi greu sa scapam de prezenta sa. Pulberea de bentonita poate fi, de asemenea, un iritant pentru piele si pentru ochi, conform FTS. Atunci cand se lucreaza cu bentonita sodica, se recomanda purtarea unui echipament adecvat de protectie pentru a reduce potentialul acesteia de a cauza probleme de sanatate.


Industria cosmetica
Bentonita este un ingredient obisnuit ce se gaseste in multe produse de ingrijire personala, inclusiv machiaj, solutii pentru curatarea fetei si masti faciale. In 2003, Jurnalul International de Toxicologie a emis un raport in care concluziona ca bentonita sodica, printre alte substante folosite in produsele cosmetice, este un produs sigur pentru a fi utilizat. Cu toate acestea, cercetatorii au subliniat preocuparea pe care o au cu privire la aceleasi pericole de inhalare a pulberii de bentonita. Utilizarea bentonitei in produsele cosmetice ca masca lichida atenueaza riscul de inhalare. Unele masti sunt ambalate sub forma de pulbere, iar cumparatorul trebuie doar sa adauge apa. In acest caz, ar trebui sa acorde atentie atunci cand amesteca masca cu apa pentru a nu imprastia argila din bentonit si, astfel, sa o inhaleze.


Sursa:


http://www.livestrong.com/article/241716-what-are-the-dangers-of-bentonite/



Care sunt pericolele bentonitei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu