luni, 27 mai 2013

Ce este leptina?

Leptina este un hormon peptidic cu o greutate moleculara de 16 Kda, produs in celulele grase (adipocite) ale organismului. Rolul leptinei este acela de reglare a greutatii corporale prin interactiunea cu hipotalamusul.
Mai jos sunt mentionate cateva exemple ale modului de functionare a leptinei in cadrul sistemului si motivele pentru care acest hormon este atat de important pentru sanatatea noastra fizica.


Descoperita in ultima parte a secolului 20, leptina foloseste fluxul sangvin pentru a calatori pana la nivelul creierului. De acolo, leptina este capabila sa actioneze asupra unor neuroni specifici, in hipotalamus pentru a contribui la reglementarea poftei de mancare.
Stimularea hipotalamusului de catre leptina are ca rezultat, de obicei, trimiterea de semnale care ofera organismului informatii cu privire la absenta senzatiei de foame.
Deoarece hormonul actioneaza in sensul controlului senzatiei de foame pe care organismul o experimenteaza, leptina joaca un rol important in minimizarea dorintei fizice pentru mancare, cu toate ca acest hormon nu are niciun impact asupra poftei emotionale pentru dulciuri si alte tipuri de alimente.







Desi hormonii proteici isi pot face treaba foarte bine, acestia nu garanteaza faptul ca persoanele nu vor consuma mai multe alimentre decat este necesar pentru un echilibru sanatos. Nici nu este posibil ca reactia chimica a leptinei in organism sa controleze tipurile de alimente consumate de fiecare individ. Din acest punct de vedere, oamenii pot alege sa ignore faptul ca nu au acea senzatie de foame insa opteaza pentru o gustare sau o a doua portie a aceluiasi fel de mancare la o masa. Cand se intampla acest lucru, consumul alimentelor in exces este transformat in energie si depozitata ca grasime in organism. De-a lungul timpului, prezenta excesului de grasime poate face mult mai dificila functia leptinei de reglare a apetitului intrucat individul nu mai poate fi in masura sa citeasca in mod clar sugestia biologica de a se opri si de a se abtine.


Prezenta leptinei in cadrul organismului este un mod natural de detectare a lipsei nevoii de hrana suplimentara. Invatand sa acordam atentie semnalelor emise de hipotalamus si alegand sa limitam consumul de alimente, multi dintre noi ne vom confrunta mai putin cu aceasta problema a greutatii si vom castiga un standard mai ridicat de sanatate fizica. Din fericire, este posibil sa ne educam mintea in vederea intelegerii si respectarii acestor indemnuri fizice care incep cu productia de leptina in organism si sa ne schimbam obiceiurile alimentare pentru a se potrivi cerintelor de energie pe care organismul nostru o furnizeaza in fiecare zi.


Sursa:


http://www.wisegeek.com/what-is-leptin.htm



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu