duminică, 26 mai 2013

SUA impinge Romania spre Rusia (I)

Incet, dar sigur, se adeveresc pronosticurile pe care le-am facut in privinţa relatiilor in triunghiul Washington – Bucuresti – Moscova. Recentele vizite si declaratiile facute de analisti si formatori de opinie din SUA arata ca Bucurestiul este astazi impins in bratele Rusiei de elita politica de la Washington. In cadrul acestei serii de articole, vor fi analizate toate aspectele acestei operatiuni de „transfer” al Romaniei din sfera influentei americane intr-o alta sfera de influenta.







Unul dintre principiile pe care se bazeaza diplomatia americana tine de dorinta de a evita cu orice pret situatiile in care lucrurilor li se spune pe nume. Mai mult, atunci cand un aliat este lasat din brate, aliatului i se explica pe indelete ca, de fapt, are loc doar o reconfigurare a unor parametri neesentiali ai „relatiei strategice” cu SUA. In cazul Romaniei, rolul de psihologi care trebuie sa calmeze spiritele la Bucuresti a fost asumat de doi distinsi analisti americani, care nu pot fi suspectati de filorusism. Acestia sunt Matthew Rojansky de la Centrul Carnegie si seful Stratfor („CIA pentru civili”) George Friedman.
Rojansky este un nume greu, fiind un specialist in relatiile americano-ruse si unul dintre putinii „tehnicieni” care au fost la conducerea unor initiative comune ale republicanilor si democratilor americani. Analistul Centrului Carnegie le-a transmis decidentilor de la Bucuresti un mesaj simplu, dur si direct: luati exemplul Poloniei si aplicati-l in Romania. Dar ce inseamna „exemplul Poloniei”?
In primul rand Rojansky a explicat ca Romania trebuie sa renunte la orice fel de pretentii teritoriale in privinta Republicii Moldova, declarand ca „Unirea” ar fi fost un lucru „de speriat”. In stilul clasic american, decidentilor romani li s-a explicat ca renuntarea la tentativele de „Unire” este pentru binele Romaniei: „Unirea Moldovei cu Romania este si ea periculoasa si de speriat. Doua milioane de oameni in plus cu drept de vot, care nu au trait si nu sunt obisnuiti cu Romania, ar schimba toata politica tarii” (citat din declaratiile lui Matthew Rojansky in cadrul conferintei organizate de Universitatea A.I. Cuza la Iasi.
In discursul sau, rostit la conferinta organizata de Ambasada SUA la Bucuresti, analistul american a dat peste cap toate „schemele geopolitice” promovate de „experti” precum Iulian Chifu si Dan Dungaciu. „Daca Romania si Rusia se pot reconcilia pe modelul Polonia-Rusia s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova si Transnistria si atingerea unui compromis durabil”, a declarat Rojansky. Directorul adjunct al Programului Rusia – Eurasia al Centrului Carnegie arata clar ca Dungaciu si Chifu pot sa uite odată pentru totdeauna despre aberantele scenarii in care Republica Moldova era impartită pe Nistru si integrata partial in Romania. Spre stupoarea multor asa-zisi „specialisti” bucuresteni, invitatul ambasadei americane a explicat clar ca pentru Romania ar fi indicat sa caute reconciliere cu Rusia in ciuda tuturor problemelor istorice si ca SUA, de facto, sustine abordarea Federatiei Ruse in privinta Republicii Moldova. Mai mult, Rojansky arata clar ca este sarcina Romaniei sa repare relatiile cu Moscova si nu invers: „Romania nu este singura tara care se confrunta cu astfel de provocari, dar este timpul nu sa va spuneti “e prea greu, nu pot să fac asta”, ci ne vom asuma riscul si vom incerca, chiar daca raspunsul rusilor continua sa fie negativ”. Soc si groaza la Bucuresti, iar la Moscova este doar relaxare si voie buna.
In partea a doua a seriei, vor fi analizate sugestiile cu iz de indicatii care au fost lansate la Bucuresti de seful Stratfor George Friedman.


Autor: Valentin Mandrasescu
Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2013_05_26/SUA-impinge-Romania-spre-Rusia-I/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu