vineri, 17 mai 2013

Ti-e foame? Duci lipsa de proteine? Mananca o insecta, spun Natiunile Unite

Natiunile Unite muncesc de decenii sa puna capat foametei in lume, dar noua lor idee nu implica nimic economic, politic sau ceva care sa aiba legatura cu alimentele in sensul obisnuit: organizatia ii sfatuieste pe oameni acum sa manance mai multe insecte.


Cresterea de insecte ar reprezenta “una din multele modalitati de asigurare a securitatii alimentare”, a afirmat agentia in cadrul unui raport de 200 de pagini, prezentat la o conferinta de presa la sediul ONU din Roma. In raport se mentioneaza ca insectele sunt “extrem de eficiente” in transformarea hranei in carne comestibila pentru oameni. Se mai spune ca insectele sunt “in mod particular importante ca suplimente alimentare pentru copiii subnutriti”.
Biologii din cadrul universitatilor sunt de acord cu acest lucru, afirmand ca anumite tipuri de gandaci, furnici, greieri si lacuste ofera aproape la fel de multa proteina per gram precum carnea rosie slaba sau pestele fript. Greierii au nevoie cu pana de 12 ori mai putin decat bovinele pentru a produce aceeasi cantitate de proteine.
Insectele pot fi bogate cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu si zinc. Ele reprezinta, dealtfel, o sursa de fibre.
Natiunile Unite spun ca insectele prezinta o multime de alte beneficii inafara de nutritie. Potrivit raportului, consumul de insecte este, de asemenea, benefic mediului – potrivit agentiei, majoritatea insectelor ar produce mai putine gaze de sera decat alte vietuitoare.
Raportul subliniaza ideea fermelor de insecte:
“Inectele sunt pretutindeni si se reproduc rapid”. Insectele comestibile pot fi gasite in mod curent in paduri si cresterea de insecte se face in cantitati mici, in general folosindu-se in nise de piata, precum industria momelilor pentru pescuit.
Natiunile Unite sugereaza ca industria restaurantelor ar putea ajuta la “ridicarea statutului insectelor” prin adaugarea lor in meniuri.
Desi ideea de a consuma insecte pare bizara, poate chiar revoltatoare, ele sunt considerate delicatese in multe tari. De exemplu, unele omizi din sudul Africii sunt privite ca produse de lux si sunt foarte scumpe.


Sursa:
http://www.prisonplanet.com/hungry-lacking-protein-eat-an-insect-un-says.html



Ti-e foame? Duci lipsa de proteine? Mananca o insecta, spun Natiunile Unite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu