Argila verde, cunoscuta si sub numele de illit, este un material organic compus dintr-o serie de minerale esentiale, oxizi de fier si material vegetal descompus (alge). Illitul a fost numit – de secole – argila verde frantuzeasca, denumire data dupa zonele stancoase din sudul Frantei unde se gasesc cele mai bogate depozite de illit din lume. Argila are, intr-adevar, culoarea verde; cu cat prezinta o nuanta gri-verde, cu atat este considerata mai putin valoroasa.
Argila verde este folosita in medicina alternativa, atat extern, cat si intern, din mai multe motive, dar, in principal, pentru curatare si detoxifiere (datorita proprietatilor sale absorbante exceptionale). Illitul este, de asemenea, folosit pentru calmarea crampelor menstruale, greturilor matinale, diaree, indigestie si arsuri la stomac.
Detoxifiere si curatare
Proprietatile de detoxifiere ale argilei verzi sunt foarte apreciate si indelung laudate de practicienii medicinei alternative si esteticieni.
Potrivit unui studiu publicat in “Minerale argiloase”, Volumul 34, nr. 3, s-a analizat gradul de absorbtie a diferitelor tipuri de argile, iar cea verde s-a dovedit a fi un mod ideal si eficient din punct de vedere a costului pentru curatarea metalelor grele din apele uzate industriale. Bazandu-ne pe acelasi principiu, ea poate fi utilizata pentru a curata sistemul digestiv si eliminarea toxinelor.
Doza recomandata este urmatoarea: o lingurita cu pudra de argila verde se toarna intr-un pahar cu 220 ml apa sau 110 ml suc natural si se amesteca. Se lasa sa stea peste noapte, se amesteca folosind o lingura de plastic si se bea pe stomacul gol, fie imediat ce v-ati trezit sau seara inainte de culcare. Aceasta schema poate fi repetata in fiecare zi timp de 21 zile si apoi reluata, dupa o pauza de o saptamana.
Crampe menstruale si greturi matinale
Crampele menstruale sunt tratate – atat intern, cat si extern – cu argila verde. Femeile care au dureri foarte mari pot bea amestecul de apa si argila primele trei saptamani ale ciclului menstrual. In timpul menstruatiei, se recomanda intreruperea consumului acestui preparat, putandu-se aplica, in schimb, o cataplasma calda pe zona inferioara a abdomenului.
Argila verde a fost, de asemenea, utilizata cu succes ca tratament pentru senzatiile de voma, si, ca atare, este un remediu natural pentru greturile matinale.
Rebecca Frey, in articolul “Argila verde franceza”, publicat in Enciclopedia de Medicina Alternativa, afirma ca argila verde a fost folosita pentru a “curata tractul digestiv, trata greata sau alte tulburari gastrice, pentru ameliorarea crampelor menstruale sau cu scopul de a calma gatul inflamat.”
Minerale vitale
Continutul de minerale este extraordinar, incluzand, dar nelimitandu-se la: magneziu, calciu, potasiu, zinc, siliciu, seleniu, fier, cupru si cobalt. Consumul solutiei de apa si argila asigura furnizarea acestor minerale organismului, in timp ce elimina, simultan, toxinele periculoase (metale grele, radicali liberi si poluanti din mediu).
Raymond Dextreit, un doctor naturist francez, a afirmat ca mineralele din argila verde au putere de vindecare:
- cuprul lupta impotriva infectiilor,
- seleniul stimuleaza functia hepatica,
- cobaltul trateaza anemia,
- si toate mineralele, impreuna, lucreaza pentru a intarzia procesul de imbatranire si a asigura echilibrul natural al organismului.
Primul ajutor
Ca balsam cu proprietati calmante si care vindeca taieturile, zgarieturile, ranile mici, entorsele, arsurile minore, intepaturile de insecte si durerile musculare, argila verde poate fi folosita sub forma de compresa si aplicata direct pe zona afectata. Este utila in cazul taieturilor, zgarieturilor si ranilor (eliminand infectia).
Se spune ca este un remediu reconfortant in cazul durerilor musculare si articulare, mai ales atunci cand este combinata cu uleiuri esentiale de rozmarin sau lavanda.
Tratamente pentru infrumusetare
Proprietatile absorbante ale argilei verzi functioneaza si in cazul tratamentelor de infrumusetare prin indepartarea impuritatilor si toxinelor din piele, tonifiind si dand fermitate, in timp ce stimuleaza circulatia. Esteticienii o utilizeaza pentru inchiderea porilor, exfolierea celulelor moarte si pentru obtinerea unui ten proaspat, fin, stralucitor si curat.
Se stie ca elimina problemele de la nivelul pielii si vindeca petele, aplicandu-se de obicei sub forma de masca.
Daca aveti un ten uscat sau sensibil, ar trebui sa utilizati masca de argila doar o data pe saptamana, intrucat argila va absorbi umiditatea din piele, impreuna cu orice tip de impuritate.
Mastile cu argila verde pot fi achizitionate gata preparate sau o puteti prepara dumneavoastra inseva din pudra de argila, adaugand aloe vera (daca aveti pielea sensibila) sau 4 – 5 picaturi de ulei de jojoba (daca pielea dumneavoastra este grasa).
Sursa:
http://www.ehow.com/about_5127639_green-clay-benefits.html
Beneficiile argilei verzi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu