luni, 20 mai 2013

Scandalul Ponta vs SRS: „Sistemul” ataca si castiga

Recenta disputa dintre premierul Ponta si senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu se incadreaza in contextul luptei din interiorul serviciilor secrete din Romania. Victor Ponta este un exponent al sistemului construit de traian Basescu, iar SRS a incercat sa puna in aplicare un plan al „taberei renegatilor”, care incearca dinamitarea regimului Basescu.
In ultimele luni, in cadrul razboiului civil din interiorul serviciilor secrete din Romania (vezi: Razboi civil in serviciile secrete), tabara „Sistem” a inregistrat progrese importante. Cei mai vocali reprezentanti ai renegatilor, senatorul Valer Marian si senatorul Rosca Stanescu au devenit tintele unor operatiuni punctuale de discreditare si obstructionare a activitatii politice. Senatorul Marian si-a amenintat oponentii politici cu devoalarea unor informatii care ar putea demonstra santajabilitatea lui Victor Ponta si Ilie Sarbu de catre colegii din cadrul securitatii. Amenintarea a fost luata in serios, iar senatorul PSD s-a trezit blocat de la participarea la congresul partidului, iar la el in judet a fost transformat intr-un paria, chiar de colegii de partid. Mai mult, unicul organ de presa local care-l mai sustinea a ramas fara site, fara bani si fara personal. In contrapondere, Valer Marian nu a reusit decat publicarea unei scrisori deschise in care au fost prezentate mai multe acuzatii la adresa tandemului Sarbu & Ponta, insa dovezile au lipsit cu desavarsire din materialele prezentate de distinsul „renegat”. Scor la pauza: 1 la 0, pentru „Sistemul” lui Basescu.
Spre deosebire de Valer Marian, care a abordat problema intr-un mod jenant de amatoricesc, planul pus in aplicare de SRS avea la baza o idee destul de rationala. In baza cercetarilor facute de o comisie specializata a parlamentului si probelor din dosarul interceptarilor ilegale ale judecatorului Birsan, „renegatii” aveau posibilitatea sa faca un „Watergate romanesc”. In cadrul acestui scandal, principalele tinte ar fi fost Traian Basescu, George Maior (seful de jure al SRI) si Florian Coldea, in calitatea de sef de facto al SRI. Desi ideea in sine nu a fost rea, executia a fost penibila. Timp de doua saptamani, deputatii PDL, UDMR si PSD au reusit blocarea activitatii comisiei parlamentare de investigatie, iar apoi au reusit secretizarea lucrarilor acesteia. Mai mult, in tabara „renegatilor” s-a produs inca o tradare. Trustul Antena3 (a se citi: Voiculescu) a preferat sa nu acorde niciun fel de sustinere mediatica acestei operatiuni, condamnand-o astfel la un esec total. Declaratiile belicoase ale premierului care a cerut in mod expres capul lui SRS au fost urmate de un cutit pe care Crin Antonescu l-a infipt in spatele senatorului liberal. Momentan, „renegatii”, in ciuda prezentei in randul lor a unui impresionant numar de veterani ai serviciilor informative, nu numai ca pierd meciul cu „2 la 0”, dar il pierd amatoriceste.
„Sistemul” ii rezolva pe „renegati” la nivel individual, iar pe unii ii cumpara cu „zaharelul” participarii la impartirea fluxurilor financiare rezultante din accesul la guvernare. Partea comica consta in faptul ca „renegatii” si-au dorit mult sa aiba posibilitatea de a se lua la harta cu „sistemul” Basescu fara interventia Vestului. In ultimele luni, Vestul nu a intervenit deloc, iar toate problemele si le-au creat singuri prin erori (in)voluntare, lipsa de planificare coerenta si un heirupism preluat din filmele de comedie.
Cu asa nivel al opozitiei, se creeaza impresia pronuntata ca Traian Basescu are toate sansele sa reziste mult timp in varful Olimpului politic, daca nu se inrautateste conjunctura economica externa. Este absolut cert ca in arhivele „renegatilor” exista suficiente materiale nu pentru un „Watergate romanesc”, ci pentru zece. Ceea ce se pare ca nu exista este disponibilitatea unui grup sa mearga pana la capat intr-o lupta politica. Evident, acutizarea crizei economice va „matura” din scena actuala clasa politica si este evident ca 70% din electoratul roman au fost fie tradati, fie dezamagiti de prestatia celor pentru care au votat.


Autor: Valentin Mandrasescu
Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2013_05_20/scandalul-Ponta-vs-sRs-sistemul-ataca-si-castiga/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu