luni, 13 mai 2013

Ce este citrulina?

Compusul organic citrulina este un α-aminoacid. Numele sau este derivat din “citrullus”, cuvantul latin pentru pepene verde, din care a fost izolat pentru prima data in 1914 de catre Koga & Odake. Acesta a fost in cele din urma identificat de Wada in 1930. Are formula H2NC(O)NH(CH2)3CH(NH2)CO2H. Este un intermediar cheie in ciclul ureei, calea prin care mamiferele elimina amoniacul.


Biosinteza
Citrulina se obtine din ornitina si carbamoil fosfat in una din reactiile centrale ale ciclului ureei.
De asemenea, este obtinuta din arginina ca produs secundar al reactiei catalizata de familia oxid nitric sintetazei.


Functie
Citrulina este, de asemenea, produsa in mod natural in organism prin reactia amoniacului, dioxidului de carbon si ornitinei la nivelul mitocondriilor celulelor. O mare parte din aceasta activitate are loc in ficat, unde se gasesc concentratii ridicate de citrulina. Citrulina este apoi indepartata, luand cu ea si amoniacul absorbit. Suplimentele cu citrulina sprijina, de asemenea, absorbtia amoniacului si detoxifierea ficatului, potrivit Citrullis.com.


Desi ADN-ul uman nu codifica citrulina in mod direct, se stie ca unele proteine contin citrulina, ca urmare a unei modificari posttranslationale. Aceste reziduuri de citrulina sunt generate de o familie de enzime numite peptidil-arginin-deiminaze (PAD), care transforma arginina in citrulina in cadrul unui proces numit citrulinare. Proteinele care contin in mod normal, reziduuri citrulinici includ proteina bazica mielinica (MBP), filagrina si mai multe proteine histone, in timp ce alte proteine, cum ar fi fibrina si vimentina sunt sensibile la citrulinare in timpul mortii celulelor si inflamatiei tesuturilor.


Pacientii cu artrita reumatoida au adesea anticorpi impotriva proteinelor care contin citrulina. Desi originea acestui raspuns imunitar nu este cunoscut, detectarea anticorpilor reactivi cu citrulina (anticorpi anticitrulinici) a devenit un ajutor important in diagnosticul artritei reumatoide.


Surse
Citrulina, sub forma de malat de citrulina, este comercializata ca supliment alimentar pentru imbunatatirea performantelor sportive, demonstrandu-se – in cadrul unui studiu clinic preliminar – ca reduce oboseala musculara.


Coaja de pepene verde (Citrullus lanatus) este o buna sursa naturala de citrulina. De asemenea, citrulina poate fi gasita in diferite alte surse alimentare, precum carnea rosie, peste, unele produse lactate, in ceapa si in semintele de in.


Beneficiile citrulinei
Citrulina este un supliment alimentar care creste nivelul de energie.
Ea promoveaza, de asemenea, formarea oxidului nitric, o componenta care sustine fluxul sanguin si starea generala de sanatate a organismului. Oxidul nitric sprijina, de asemenea, un sistem imunitar sanatos si asigura vasodilatatia.


Suplimentul cu citrulina elimina, de asemenea, elementele toxice din organism. Acesta ajuta la eliminarea amoniacului de la nivelul ficatului, o componenta care, in cantitati mari, poate deveni toxica pentru organism. Astfel, citrulina actioneaza ca un agent eficient de detoxifiere pentru organism. Este un aminoacid natural care poate fi luat de orice persoana sau sportiv.
Doza recomandata de citrulina este de aproximativ trei grame pe zi. Desi acest aminoacid este in general considerat sigur, nu este recomandat administrarii copiilor sub 12 ani.


Nu au existat rapoarte cu privire la efecte secundare negative ale acestui supliment alimentar. Persoanele care sufera de probleme hepatice sunt sfatuite sa consulte un medic inainte de a lua citrulina.


Functia sexuala
Multi barbati pot alege sa ia acest aminoacid pentru a trata disfunctia sexuala. Deoarece acesta este un produs natural, fara efecte secundare sau cu efecte secundare reduse, suplimentele cu citrulina reprezinta o alternativa sigura pentru barbati.


Sanatatea inimii
Citrulina este un precursor al aminoacidului arginina. Potrivit Medical News Today, citrulina sustine circulatia sanatoasa si fluxul adecvat de sange in organism ajutand la tratarea hipertensiunii arteriale, angina pectorala si alte probleme cardiovasculare.


Recuperare fizica
Atunci cand acidul lactic si amoniacul se acumuleaza la nivelul muschilor, ca urmare a antrenamentelor sau stresului fizic, citrulina actioneaza pentru a indeparta aceste elemente. Suplimentele cu citrulina sunt luate in mod regulat de catre sportivi si cei care isi lucreaza corpul pentru a-i ajuta sa depaseasca oboseala musculara rapid si natural.


Surse:


http://www.wisegeek.com/what-is-citrulline.htm


http://en.wikipedia.org/wiki/Citrulline


http://www.ehow.com/list_6495836_benefits-citrulline_.html



Ce este citrulina?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu