luni, 6 mai 2013

Topul celor mai destepti 10 caini

Am adunat un esantion mare de rase de caini, le-am ascutit creioanele nr. 2 (stiti, cainii nu au degete opozabile) si le-am cerut sa completeze un chestionar simplu referitor la inteligenta lor. OK, poate nu. Dar niste veterinari au intocmit o lista a celor mai destepte 10 rase de caini din lume.


****
10. Cainele de cireada australian


Da, acel caine de cireada australian. Un caine de lucru care, in mod traditional, se ocupa cu controlul si manatul turmelor de vite, calitatile sale sunt inteligenta exceptionala, vigilenta, vioiciunea si o loialitate feroce de a-si apara stapanii si tot ce acestia poseda. Acesti caini sunt agili, puternici, activi, atat fizic cat si psihic, care se descopera in noi experiente. Reversul medaliei este ca acesti caini se plictisesc cu usurinta si vor gasi – neintentionat – probleme in timp ce cauta diverse activitati cu care sa se indeletniceasca. Cainele de cireada australian este foarte organizat; se stie faptul ca multi dintre ei isi strang jucariile dupa ce s-au saturat de joaca.


9. Rottweiler


Un alt caine de lucru, Rottweilerul si-a inceput activitatea in Germania, ca un companion adevarat. Acesti caini sunt inca, in principal, utilizati ca si caini de paza si caini de politie. Sunt renumiti pentru stoicismul lor, perceptia ascutita, curaj si loialitate consecvente. Reprezinta un excelent plus intr-o familie.


8. Papillon


Acest caine inselator de dragut, cu urechi asemanatoare unui fluture este mai inteligent, mai dur si mai puternic decat pare – e precum cainele bionic! Deseori descris ca un caine mare intr-un organism mic, au rezistenta atletica pentru a putea tine pasul in cazul plimbarilor lungi si bravura unui caine de zece ori mai mare. Papillon este un companion si un caine de paza adevarat. Desi pot fi nemilos de protectivi fata de ceea ce le apartine, inteligenta lor patrunzatoare le permite sa fie luati oriunde. Sa nu uitam ca pot fi invatati sa isi faca nevoile in litiera; un mare plus!


7. Labrador Retriever


Labradorul este cea mai populara rasa aleasa de multe dintre familii. Un alt membru din clasa de lucru a cainilor, labradorul este binecunoscut pentru inteligenta sa, afectiune, rabdare si noblete, calitati care il recomanda drept un companion perfect pentru familiile cu copii. Acest caine este usor de dresat, si, de fapt, reprezinta unul dintre cainii de top selectati pentru misiunile de cautare si salvare, insotitori ai persoanelor cu handicap si in munca depusa in cadrul departamentelor politiei. Sunt, de asemenea, cunoscuti pentru capacitatea de autoinstruire, observarea comportamentelor oamenilor si repetarea acestora — un avantaj mare in situatii de urgenta.


6. Ciobanescul de Shetland


Un alt caine ciobanesc – Shetland – isi aduce abilitatile acasa, aratand acelasi angajament si ocrotire a oamenilor care alcatuiesc “turma” sa, intocmai ca si versiunea crescuta intr-o ferma. Extrem de inteligent, Sheltie abordeaza viata cu o mare eficienta si diligenta, invatand noi comenzi fara a fi necesar prea mult antrenament si asigurandu-se ca toti membrii familiei sale sunt in siguranta, teferi si nevatamati. Acesti caini arata un desavarsit devotament pentru familiile din care fac parte si sunt fericiti sa traiasca aproape oriunde.


5. Doberman Pinscher







Gratie unui curaj innascut si unei rezistente deosebite, acest caine este unul dintre cei mai populari caini de paza. Inteligenti si pozitivi, ei pot fi usor de dresat in ceea ce priveste dominarea sau docilitatea. Din cauza trecutului lor — ca si caini de razboi si implicati in misiuni ale politiei — acesti caini pot aparea de temut, dar sunt, de fapt, destul de blanzi. Loialitatea si acuitatea lor ii recomanda pentru viata de familie.


4. Golden Retriever


O rasa foarte afectuoasa si populara, Golden Retriever este foarte apreciat pentru inteligenta sa. Acesti caini pot invata bine mai mult de 200 de comenzi, ceea ce ii face tovarasi indispensabili, atat acasa dar si la locul de munca. Loial, iubitor si rabdator, cu o dorinta de a face pe plac si o sete de a invata, acesta este un animal de companie fabulos, numai bun de primit in familie.


3. Ciobanesc german


Ciobanescul German a fost initial crescut, in special pentru inteligenta sa. Inteligent, curajos si protectiv, ciobanescul german este unul dintre cei mai de incredere tovarasi. Acesti caini invata diverse sarcini dupa doar cateva repetitii. Sunt nerabdatori sa invete noi comenzi deoarece asta le da sens si scop – un lucru foarte important pentru un Shepherd. Pe langa ca pot fi utilizati pentru a mana turma de animale, sunt adesea folositi ca si caini de paza, caini de politie, caini de urma si implicati in misiuni de salvare si chiar au fost instruiti de armata pentru salturi cu parasuta.


2. Pudel


Usor de dresat, statornic si ascutit la minte, acest caine infloreste in compania oamenilor. Chiar si cu coafuri sofisticate, pe care acesti caini sunt, uneori, obligati sa le indure, pot fi destul de eficienti ca si caini de paza, in special cei care au dimensiunile standard. De fapt, “poodle clip” a fost creat special pentru pudelul de lucru, astfel incat sa poata inota mai eficient — chiar cu blana care sa ii protejeze organele — atunci cand merge la vanatoare si cand trebuie sa recupereze vanatul din apa. Acesti caini exceleaza la dresaj, la formare si ascultare, si, de asemenea, iubesc timpul petrecut la joaca. Acest lucru este ceea ce i-a facut atat de populari ca circari. Dar acest lucru poate fi, de asemenea, un dezavantaj. Daca este lasat singur, prada plictiselii, acest caine poate fi deosebit de creativ in ceea ce priveste identificarea unor modalitati de a se juca si amuza, uneori cu iscarea multor probleme de-a lungul acestui proces.


1. Border Collie


Border Collie ocupa numarul unu. Datorita inteligentei lor extraordinare si energiei lor iesite din comun, este esential sa i se ofere acestui caine o ocupatie sau scop, sau va puteti gasi casa distrusa la intoarcerea dupa o zi lunga petrecuta la locul de munca. Acesti caini au o legatura stransa, intensa cu oamenii, ceea ce ii face ideali ca si insotitori la lucru si acasa. Cu toate acestea, tineti minte acest lucru: Border Collie nu se vor simti, invariabil, bine daca nu sunt alaturi de  oameni care au tot atat de multa energie ca si ei; cel mai bine se vor simti in preajma oamenilor care pot participa la diversele activitati sportive specifice cainilor. De asemenea, gratie fondului lor ca si caini ciobanesti, pot fi frustrati de copii mici, datorita incapacitatii lor de a-i conduce, copiii reusind sa ii buimaceasca, sa ii uluiasca mereu. Pentru omul potrivit, Border Collie are un comportament adecvat, este deosebit de bun la dresaj si un companion loial.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/top-10-smartest-dogs.html?page=1



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu