Un nou studiu publicat in revista Arthritis (Artrita) a comparat extractul de ghimbir cu medicamentele obisnuite betametazona (cortizon) si ibuprofen pentru tratamentul osteoartritei si artritei reumatoide.
Desi ibuprofenul este un remediu cunoscut impotriva durerii (precum Advil sau Motrin), in acest studiu nu s-a putut demonstra niciun efect asupra productiei de citokine. Citokinele sunt substante care regleaza sistemul imun. Citokinele intervin si in mecanismele inflamatiei si sunt, prin urmare, asociate durerii. In acest studiu, atat betametazona cat si extractul de ghimbir au redus citokinele in cantitati comparabile. In cadrul testului “in vitro”, autorii au aratat ca “extractul de ghimbir a fost un agent antiinflamator la fel de eficient ca si betametazona.”
Desi betametazona a fost folosita timp de decenii pentru calmarea durerilor, ea este, de asemenea, asociata multor efecte secundare grave printre care: probleme de vedere, cresterea in greutate, umflarea, dificultati de respiratie, depresie, convulsii, pancreatita, aritmii cardiace, slabiciune musculara, presiune arteriala ridicata, dureri de cap severe, anxietate, dureri in piept, probleme de somn, acnee, un proces de vindecare lenta a ranilor s.a.m.d.
Ghimbirul, in schimb, este un puternic antiinflamator si este sigur in utilizare.
Alte studii efectuate de dr. Krishna C. Srivastava, un cercetator de renume mondial care a analizat efectele terapeutice ale condimentelor, de la Universitatea Odense din Danemarca, a descoperit ca ghimbirul este un remediu impotriva durerii eficient si superior. In cadrul studiului, dr. Srivastava le-a administrat – zilnic – pacientilor cu artrita, cantitati mici de ghimbir, timp de trei luni. Majoritatea oamenilor au prezentat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste durerea resimtita, umflarea si rigiditatea matinala prin consumul zilnic de ghimbir.
Dr. Srivastava a constatat, de asemenea, ca ghimbirul a prezentat proprietati superioare comparativ cu medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), precum Tylenol sau Advil, deoarece aceste medicamente functioneaza doar pe un singur nivel: in sensul blocarii formarii de compusi inflamatorii.
Ghimbirul, pe de alta parte, blocheaza formarea de compusi inflamatorii – prostaglandine si leucotriene – si are, in plus, efecte antioxidante.
Cercetari ulterioare prezentate in Jurnalul Durerii raporteaza, de asemenea, ca ghimbirul este un eficient antiinflamator natural, care contribuie la reducerea durerii si inflamatiei. In cadrul studiului au fost utilizate atat ghimbirul crud, in stare proaspata, cat si cel usor preparat termic remarcandu-se o eficacitate similara. Oamenii de stiinta au explorat mai ales efectele ghimbirului in cazul durerilor musculare.
Ghimbirul a fost folosit ca medicament timp de mii de ani in medicina ayurvedica, in India, ca un aliment antiinflamator natural.
Cum sa culegeti beneficiile ghimbirului:
- Adaugati ghimbir tocat, proaspat la supe, tocane, fripturi, cartofi si alte retete. Ghimbirul este delicios in multe feluri de mancare sarate si dulci deopotriva.
- Adaugati ghimbir proaspat atunci cand preparati sucuri in casa, la storcator. Acesta se combina bine cu multe alte legume si fructe (cum ar fi morcovi sau mere).
- Capsulele cu ghimbir (Zingiber officinale) sunt disponibile sub forma de suplimente alimentare. Urmati indicatiile de pe ambalaj.
- Ghimbirul tocat, proaspat poate fi adaugat in apa si fiert intr-un vas intre 45 minute si o ora. Il puteti bea cald sau cu gheata, ca un ceai. Adaugati cateva picaturi de stevie pentru a indulci bautura (stevia este un indulcitor natural).
- Ghimbirul este disponibil sub forma de tinctura de ghimbir (solutie hidroalcoolica). Evitati tinctura de ghimbir daca sunteti alcoolici, daca suferiti de boli de ficat sau diabet.
Medicina nu a avut niciodata un gust mai bun.
Sursa:
http://www.care2.com/greenliving/study-ginger-better-than-drugs-for-pain.html
Ghimbirul este mai eficient decat medicamentele pentru durere, sustine un studiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu