“Inceteaza! Iti murdaresti pantalonii!”
“Te rog, spala-te pe maini! Esti plin de noroi!”
“Ce faci?! Nu, nu poti manca placinta de noroi!”
Cati copii nu au auzit aceste cuvinte? De la o varsta frageda, suntem educati sa fim curati, invatam sa indepartam murdaria si sa distrugem microbii utilizand un arsenal de sapunuri diferite, servetele si agenti antibacterieni pentru a ne crea conditii de viata cat se poate de sterile. Incercam sa alungam primele semne de murdarie — cu orice pret, ceea ce face ca mizeria de sub unghii — urmare a gradinaritului — tabu. Am devenit cu adevarat atat de desprinsi de pamant; pamantul datator de viata care sustine insasi existenta noastra? Teoretic, prin asigurarea igienei, o persoana a fost candva capabila sa ofere infatisarea uneia care ocupa o pozitie superioara (ganditi-va la comparatia nobili – tarani in timpul Evului Mediu). In mod ironic, in epoca moderna a stiintei, ne-am dat seama ca murdaria adaposteste numeroase beneficii, asa incat multi platesc sute de dolari pentru a-si simti corpul acoperit doar cu cele mai bune si fine tipuri de namol exotic. Da, pur si simplu namolul a carui activitate enzimatica este in principal de origine microbiana.
Sunteti curiosi sa stiti de ce s-ar acoperi cineva cu namol? Iata cateva dintre secretele acestuia …
Consolideaza sistemul imunitar. Joaca in namol si expunerea la milioane de microbi, care prospera in acesta, poate stimula, de fapt, sistemul imunitar – mai ales acela al unui copil. Oamenii care traiesc intr-un mediu steril sunt mai putin capabili sa combata bacteriile daunatoare atunci cand vin in contact cu ele. De ce? Ei bine, intestinul nostru este plin de cantitati uriase de microbi care au o valoare intrinseca de a ajuta organismul sa functioneze fara probleme. Sanatatea noastra se bazeaza pe prezenta acestor microbi mai mult decat ati crede. Expunerea la acesti microbi permite, de fapt, organismului sa produca anticorpi fata de diversi agenti daunatori, in timp ce culege avantaje nenumarate de la flora benefica. Copii, si chiar adultii, care sunt mult prea curati sunt, de fapt, predispusi unui risc mai mare de a dezvolta alergii, astm si alte boli autoimune.
Stimuleaza fericirea. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Bristol s-a dovedit ca Mycobacterium vaccae, o bacterie care traieste in sol, creste productia de serotonina la nivelul creierului la fel de mult ca exercitiul fizic si antidepresivele. In plus, e pur si simplu distractiv sa te joci in noroi, tanar sau batran!
Detoxifica organismul. Anumite argile, atunci cand sunt ingerate, pot chiar elimina toxinele din corp. Multe animale recurg la geofagie (actul de a manca pamant ca automedicatie) dupa consumul unor plante extrem de toxice. Aceste argile cu proprietati de vindecare, fiind incarcate negativ, atrag ca un magnet toxinele, care sunt aproape intotdeauna incarcate pozitiv. Argila este apoi eliminata, cu toate toxinele impachetate in interiorul ei, ca un burete. Aveti nevoie de un exemplu din lumea reala? Iata cateva dintre beneficiile argilei. Argila este extraordinara pentru piele, reducand dimensiunea porilor si eliminand impuritatile. Incercati o masca din parti egale de argila din bentonita de calciu si otet de mere timp de 15-20 minute pentru a curata si calma pielea.
Sursa:
http://www.care2.com/greenliving/the-not-so-dirty-truth-about-dirt.html
Adevarul despre namol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu