joi, 16 mai 2013

Israelul il invinovateste pe Chomsky pentru retragerea lui Hawking de la Conferinta organizata de Peres

Presa israeliana il acuza pe lingvistul american Noam Chomsky pentru retragerea fizicianului britanic Stephen Hawking de la Conferinta Prezidentiala din Israel facuta in semn de protest pentru modul in care Israelul ii trateaza pe palestinieni.


Chomsky a fost descris de presa israeliana drept “un lingvist anti-israelian de notorietate si unul dintre principalii activisti impotriva Israelului, care s-a alaturat unui grup de 20 de academicieni care l-au rugat pe renumitul fizician britanic sa nu participe la a 5-a Conferinta Prezidentiala din Al Quds (Ierusalim), unde fusese invitat de presedintele Israelului, Simon Peres”.
Potrivit rapoartelor, Chomsky, profesor american, s-a alaturat figurilor proeminente britanice din universitatile Cambridge, London, Leeds, Southampton, Warwick, Newcastle, York si Open University pentru a-si exprima “surprinderea si profunda dezamagire” cu privire la acceptarea invitatiei de catre Hawking.
Ulterior, Hawking si-a retras participarea la conferinta in semn de protest fata de tratamentul aplicat de Israel palestinienilor.
Chomsky si-ar fi exprimat sprijinul intr-o scrisoare adresata lui Hawking, redactata de Comisia Britanica pentru grupul de campanie al universitatilor din Palestina.
Scrisoarea ar contine declaratii precum: “Israelul diiiscrimineaza in mod sistematic pe palestinieni, care formeaza pana la 20% din populatie, in moduri care ar fi ilegale in Marea Britanie”, precum si ca “tratamentul Israelului aplicat populatiei din Gaza are caracter de “pedeapsa colectiva”, iar construirea asezarilor israeliene reprezinta o violare a Conventiei de la Geneva.
“Israelul pune piedici multiple, precum fizice, financiare si legale in calea invatamantului superior, atat pentru cetatenii plestinieni proprii, cat si pentru cei aflati sub ocupatie”, s-ar spune in scrisoare. “Israelul are o denumire pentru promovarea crezurilor sale culturale si stiintifice: “Brandul Israel”. Aceasta constituie o politica deliberata de camuflare a actiunilor sale opresive din spatele unei fatade culturale”.
Decizia de saptamana trecuta luata de Stephen Hawking de a se retrage de la conferinta lui Peres, ca semn de solidaritate cu palestinienii, marcheaza una dintre cele mai mari victorii in efortul de a impune un boicot cultural impotriva Israelului.
“Acesta este un om de renume, perceput ca foarte rational, care nu ia pozitii politice”, a spus Menachem Klein, un cercetator politic de la universitatea Bar Ilan, de langa Tel Aviv. “Acest lucru va impinge miscarea de boicot la alte evenimente”.
“Hawking reaminteste ca pana si Shimon Peres, cu intreaga sa campanie de PR de infrumusetare a fetei urate a Israelului, are limite”, a mai adaugat el.


Sursa:
http://www.veteranstoday.com/2013/05/14/israel-blames-chomsky-for-hawking-withdrawal-from-peres-conference/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu