sâmbătă, 25 mai 2013

5 alimente pe care nu trebuie sa le asociem cu medicamente

Uleiul si apa, pasta de dinti si sucul de portocale — unele lucruri pur si simplu nu merg impreuna.


Dar, in vreme ce este putin probabil sa va imbolnaviti din cauza ca ati dat pe gat un pahar de suc de portocale dupa ce v-ati spalat pe dinti, alte combinatii, aparent sigure, pot fi daunatoare.


Sa luam, de exemplu, alimentele si medicamentele. Par o potrivire extrem de sanatoasa, nu?


Nu neaparat.


Potrivit lui Stephen Dahmer, cadru medical la Centrul pentru sanatate si vindecare din SUA, produsele alimentare si bauturile pot afecta cantitatea absorbita a unui medicament in organism dar si perioada de timp in care aceasta este metabolizata. Aceste interactiuni pot face ca o prescriptie medicala sa devina ineficienta sau poate creste riscul de a suferi anumite efecte secundare periculoase.


Alimentele sanatoase, integrale pot avea efecte nesanatoase.


Poate fi greu de numit o asociere imperfecta alimente – medicamente.


Iata o lista cu cinci alimente sanatoase care pot interactiona periculos cu retete comune, obisnuite:


Sucul de grapefruit: vitamina C, fibrele si potasiul sunt doar cateva dintre avantajele pentru sanatate pe care le ofera sucul de grapefruit.
Cu toate acestea, doar un pahar de bunatate de grapefruit poate interfera cu enzimele intestinale importante, ceea ce faciliteaza patrunderea multor substante medicamentoase in fluxul sanguin enumerand aici: statinele (Lipitor, Mevacor, Zocor), imunosupresoarele, blocante ale canalelor de calciu (Plendil, Sular, Procardia) si benzodiazepine (Valium, Triazolam, Halcion).
Dahmer spune ca acest lucru poate creste riscul de a experimenta efectele secundare ale acestor medicamente.


Kelly O’Connor de la Mercy Medical Center, avertizeaza ca anumite sucuri pot contine, de asemenea, suc de grapefruit, asa ca este important sa verificati indeaproape etichetele bauturilor. De asemenea,  Kelly O’Connor ofera o solutie simpla de a obtine beneficiile grapefruitului fara vreun risc: inlocuiti-l cu un alte citrice acrisoare — portocala. Sucul de portocale ofera avantaje similare, fara risc.


Bananele: un depozit insemnat de potasiu, banana este de obicei o alegere buna pentru cei care doresc sa diminueze riscul de cancer, accident vascular cerebral si bolile de inima. Cu toate acestea, consumul unor cantitati prea mari de alimente bogate in potasiu (banane, portocale si legume verzi, cu frunze) poate fi o chestiune problematica pentru o persoana care ia inhibitori ai ECA.
Destinate sa reduca tensiunea arteriala, aceste medicamente ridica, de asemenea, nivelul de potasiu din organism.







Potrivit FDA, oamenii care iau inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei) — Lotensin, Capoten, Zestril, etc — pot dezvolta palpitatii periculoase in cazul in care consuma in exces alimente bogate in potasiu.


Bananele contin, de asemenea, tiramina, un aminoacid (care se gaseste, de asemenea, in vinul rosu, soia si unele branzeturi), care poate interactiona negativ cu inhibitori MAO (monoaminoxidaza) — Nardil, Parnate — frecvent recomandati pentru tratarea depresiei.
O’Connor spune ca o dieta saraca in tiramina este de obicei recomandata persoanelor care iau inhibitori MAO.


Sucul de afine: potrivit unui studiu, remediul natural pentru infectii ale tractului urinar, sucul de afine contine substante chimice care pot amplifica periculos efectul medicamentelor de tipul statina.


Spanacul: Alaturi de broccoli, spanacul primeste nenumarate laude in cercurile alimentiei sanatoase gratie continutului sau de vitamina K si numarului mic de calorii. Dar, pentru persoanele care iau anticoagulante, inclusiv warfarina (Coumadin), consumul de prea mult verde poate fi un lucru rau.


Dahmer avertizeaza ca alimentele bogate in vitamina K – apreciata pentru abilitatea sa de a promova coagularea sangelui – poate anula beneficiile anticoagulantelor de subtiere a sangelui. Acest lucru nu inseamna ca, daca luati medicamente pentru subtierea sangelui, va trebui sa renunti la salata de spanac preferata.


Potrivit lui O’Connor, e in regula ca oamenii carora li se administreaza aceste medicamente sa consume o cantitate moderata de spanac (de exemplu: o cana si jumatate de doua-trei ori pe saptamana).


Alimentele bogate in fibre: fibrele dietetice, de tipul celor gasite in cereale integrale, legume si fructe, reprezinta o fabrica nutritionala. S-a dovedit ca fibrele joaca un rol important in reducerea riscului de boli de inima si diabet. Acestea pot contribui, de asemenea, la eliminarea constipatiei si incurajarea managementului unei greutati sanatoase. Dar, deoarece fibra incetineste rata de golire a stomacului, Dahmer avertizeaza ca ar putea incetini, de asemenea, si viteza cu care medicamentele sunt absorbite in fluxul de sange ducand la niveluri mai scazute decat cele anticipate ale unor medicamente in fluxul sanguin, ca de exemplu antibioticele.


Nu trebuie intotdeauna sa va abtineti de la un anumit produs alimentar (sau grup de alimente) doar pentru ca pot interactiona cu medicamentele.


Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti anumite ingrijorari legate de modul in care dieta dumneavoastra poate avea un impact asupra medicatiei si cititi cu atentie etichetele de pe toate medicamentele pentru a afla care sunt alimentele pe care trebuie sa le evitati.


Un ultim sfat oferit de Dahmer: luati medicamentele cu multa apa pentru a ajuta absorbtia lor si pentru a reduce riscul de stomac deranjat.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/5-healthy-foods-that-dont-mix-well-with-medications.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu