miercuri, 22 mai 2013

5 motive pentru eliminarea IMPOZITULUI pe profit

Impozitul pe profitul generat de companii nu numai ca nu are justificare morala, dar nu are sens din punct de vedere economic, ba chiar este contraproductiv sa-l aplici. Momentan, doar 5% din bugetul de stat al Romaniei vine din impozitul pe profit incasat de la firme.


O sa dovedesc in cele ce urmeaza ca eliminarea lui nu numai ca nu va avea efecte negative pentru tara, ci si ca este o cale sigura pentru asigurarea unei dezvoltari durabile pe termen lung.
Motivul 1. Nu exista justificare
Justificarea statului pentru a impune taxe e aceea ca trebuie sa acopere costurile serviciilor de care beneficiaza toti. Problema e ca statul NU FURNIZEAZA NICIUN FEL DE SERVICII firmelor pentru impozitul pe care-l incaseaza.
Pentru a intelege acest lucru mai bine trebuie sa realizam ce inseamna de fapt o firma. O companie nu e la baza nimic altceva decat un dosar cu acte de instituire semnate de fondatorii acesteia. Atat si nimic mai mult. Cat timp nu are activitate, nu are nevoie de nimic din partea statului. Iar serviciile pe care statul i le ofera precum inregistrarea la oficiul comertului se platesc prin taxe directe.
Mai mult, serviciile cu care se mandreste statul atat de mult gen sanatate, educatie, pensii, securitate, etc. sunt servicii care sunt utile de fapt angajatilor, si nu companiei in sine. Putinele servicii la care apeleaza si firmele sunt deja taxate direct. Infrastructura se finanteaza prin accize si rovinieta, serviciile locale prin impozitul pe imobile si pe masini.
Singurul motiv pentru taxarea firmelor este “solidaritatea sociala” adica firmele tin in carca toti asistatii social.
Motivul 2. Franarea dezvoltarii economice
Profitul unei firme este dovada reala ca firma respectiva este eficienta. Ca atare, daca statul ar lasa banii firmei respective, ea i-ar reinvesti si inmulti. S-ar dezvolta, ar achizitiona echipamente, s-ar extinde pe alte piete, ar crea noi locuri de munca, ar creste productivitatea muncii si implicit salariile. Per total, efectele pozitive ale taxelor pe profit reinvestite ar depasi cu mult beneficiile pe care le-ar putea livra statul pentru aceiasi bani.
In aceste conditii investitorii straini ar bate din nou la usile Romaniei. Si ar fi mult mai eficienti decat competitia lor din exterior.
Insa statul roman prefera sa franeze dezvoltarea economica a Romaniei. Cu cat? 16% inseamna cam 1/6. Adica daca o firma ar avea 6% profit pe an, ea plateste 1% din acesta la statsi poate folosi doar 5% pentru dezvoltare ulterioara. Cu impozit, ea se dezvolta cu 5% pe an, fara impozit cu 6%.
Pare mica diferenta. Dar stiti la cat ajunge in 10 ani? 79% fata de 63%, diferenta 16%. Dar in 20 de ani? 220% crestere fata de doar 165%, diferenta 55%. Adica cu 55% mai multe joburi sau salarii mai mari 55%. Intr-o singura generatie.







Motivul 3. Costuri mari cu incasarea
An de an sute de mii de firme cheltuiesc milioane cu intocmirea actelor fiscale, redactarea declaratiilor fiscale si trimiterea lor la fisc. Tone de maculatura, acte justificative si proceduri doar pentru a calcula un singur lucru: profitul pe care trebuie statul sa-l taxeze. In paralel statul angajeaza o armata de oameni ca sa analizeze actele primite, sa le controleze si eventual sa penalizeze pe cei care au gresit calculele. Si de-o parte si de alta se cheltuiesc milioane de Euro pentru o taxa care nu aduce cine stie ce la buget.
In 2012 bugetul ANAF a fost de 2 miliarde de RON. Cele 600.000 de firme din Romania probabil au cheltuit tot pe atat cu intocmirea actelor. Rezulta 4 miliarde de RON costuri pentru a colecta aprox. 12 miliarde de RON in impozite. Extrem de ineficient.
Motivul 4. Poate fi eludat usor
Cu cat creste mai mult, o firma poate mai usor sa eludeze plata impozitului pe profit. Cum altfel credeti ca o multinationala cu miliarde cifra de afaceri inregistreaza profit doar de cateva milioane? Fie ca-l face pierdut prin contabilitate, fie ca-l transfera in afara tarii sau ca foloseste vehicule si mai exotice de transfer al profiturilor.
La nivelul de jos IMM-urile folosesc metode ilegale sau semilegale. Fie nu inregistreaza incasari, fie umfla cheltuielile sau folosesc firme offshore. Aceste tehnici se folosesc pretutindeni, nu numai in Romania. Deci sa nu credeti ca exista o solutie magica si Guvernul Roman trebuie doar sa o aplice si nu vrea. Nu exista si jocul de-a soarecele si pisica va continua indiferent ce masuri se vor lua.
Toate aceste lucruri nu numai ca fac imposibila colectarea altfel decat benevola a taxei pe profit dar si distorsioneaza datele statistice. Cu cat a crescut realmente economia daca partial ea nu e inregistrata nicaieri? Pentru a lua decizii corecte trebuie sa ai date corecte. Si in cazul asta, greselile pot costa miliarde. Cu mult mai mult decat ce se colecteaza din impozitul pe profit.
Motivul 5. Sprijinirea start up-urilor
Orice mare investitor a fost la inceput mic. De aceea, statul ar trebui sa fie direct interesat de sprijinirea micilor intreprinzatori si ajutarea acestora sa depaseasca cat mai repede perioada initiala extrem de nesigura.
In loc sa promoveze programe sectoriale ce sprijina discretionar anumite firme in defavoarea altora, eliminarea impozitului pe profit ar ajuta in special start-up-urile sa creasca mult mai repede. De ce? Asa cum am aratat, firmele mai mari pot foarte usor sa eludeze impozitul pe profit. Nu la fel sta treaba cu un start-up. Micii antreprenori trebuie sa traiasca din ceva si astfel sunt siliti sa foloseasca o mare parte din profit pentru cheltuieli personale.
Pentru aceasta statul roman ii penalizeaza nu o data ci de doua ori. Prima data prin impozitul pe profit de 16% si a doua oara prin impozitul pe dividende de inca 16%. In total statul retine 30% inainte ca patronul sa se vada cu banii in mana.
Eliminand impozitul pe profit, nu numai ca se evita problema dublei impozitari, ci si se pune la dispozitie un mediu de afaceri mai fair-play cu micii intreprinzatori care acum se bucura de aceleasi beneficii ca si marile corporatii.
De ce mai exista impozitul pe profit?
Impozitul pe profit are sens doar in cazul unui stat socialist, unui stat care are nevoie de mari sume de bani pentru asistenta sociala si nu-l intereseaza prea mult ca sacrifica viitorul tarii pentru a face rost de bani.
Chiar si asa, eliminarea impozitului pe profit ar duce la prosperitate ridicata, la crestere economica sustinuta, la investitii straine directe, la noi locuri de munca si la un cadru legislativ mult mai suplu si mai prietenos cu firmele.
In contextul unui stat minimal insa, care respecta principiul “Consumatorul plateste”, practica impozitarii profitului nu numai ca nu are sens, dar ar fi contrara oricaror interese.


Autor: Alexandru Anitei
Sursa: http://capitalismpepaine.ro/2013/05/22/5-motive-pentru-eliminarea-impozitului-pe-profit/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu