marți, 28 mai 2013

SUA impinge Romania spre Rusia (III)

In articolele precedente, am exemplificat mesajele pe care expertii americani le transmit clasei politice din Romania, in vederea pregatirii acesteia pentru viitoarele modificari ale sferelor de influenta geopolitica in Europa de Est. Articolul final din cadrul acestei serii va fi dedicat explicitarii procesului de transfer a „sferelor de influenta” in configuratia geopolitica actuala.
O parte dintre (putinii) analisti onesti care mai exista in mass-media si think-tank-urile informale din Romania deseori refuza sa constientizeze o realitate banala, dar incompatibila cu ceea ce li s-a explicat la lectiile de politologie internationala sponsorizate de echipa lui George Soros. In lumea reala nu exista un Vest monolitic, la fel cum nu exista unanimitate de opinii si intentii in cadrul elitelor europene sau americane. Aceeasi situatie exista in Rusia, China sau India. Din aceasta cauza pot aparea situatii in care ambasadorul american de la Bucuresti poate avea un mesaj, seful Departamentului de Stat un alt mesaj, iar realitatea politica sa fie incongruenta cu ambele mesajele oficiale. Un caz de acest gen este situatia scutului de la Deveselu. Prin natura functiei, un analist de valoarea lui George Friedman sau Matthew Rojansky poate spune multor lucruri pe nume si poate explica anumite aspecte care nu pot fi niciodata explicitate public de un diplomat. Trebuie insa tinut cont si de faptul ca nici analistii nu au posibilitatea sa expuna in public opiniile lor reale, fiind fortati sa recurga la sugestii si aluzii mai mult sau mai putin fine.
Pentru cei dispusi sa faca o analiza la nivel macro, faptul ca SUA renunta la Europa de Est a devenit evident din momentul publicarii noii doctrine americane in care se specifica in mod expres faptul ca epicentrul tensiunilor geopolitice si intereselor americane se muta in Asia de Sud-Est in vederea „blocarii” Chinei. Pentru mentinerea zonei de influenta in Estul Europei nu exista resurse, iar utilitatea maxima a „aliatilor strategici” se reduce (ca intotdeauna) la folosirea acestora in calitate de monede de schimb.
In SUA exista o aripa destul de influenta a „hard liners” care inca mai cred in posibilitatea hegemoniei totale americane, care sa fie sustinuta prin forta dolarului si „politica pumnului”, dar acestia si-au cam pierdut din influenta, nefiind capabili sa-si realizeze planurile, cel mai important fiind un razboi cu Iranul. La inceputul mandatului secund, Obama a decapitat CIA si Pentagonul pentru a scapa de reprezentantii cei mai viciosi ai acestei abordari paguboase. Chuck Hagel, spre deosebire de predecesorii sai, a declarat explicit ca „SUA nu mai poate dicta lumii”. Schimbul de scrisori secrete intre Obama si Putin, la fel ca si promisiunea facuta de Obama lui Medvedev in privinta „flexibilitatii” de dupa alegerile prezidentiale din SUA sunt elemente din acelasi joc, care este inca departe de faza finala. In cadrul elitelor politice din SUA exista un curent al radicalilor care vor incerca sa strice jocul, inclusiv prin diversiuni de genul incidentului cu spionul american arestat la Moscova. In ciuda sperantelor organizatorilor, incidentul nu a provocat o racire a relatiilor dintre cele doua tari, iar reactia oficiala a Moscovei a fost formulata prin mesajul: „este pacat ca unii dintre subalternii de la Departamentul de Stat nu se conformeaza cu politica promovata de presedintele american”.
In urmatoarele luni, clasa politica din Romania va fi bombardata cu mesaje contradictorii care vor veni din diverse sectoare si nivele ale elitelor politice americane si europene. Insa, realitatea este implacabila. America se retrage discret, incercand sa obtina beneficii geopolitice cat mai mari din renuntarea la aliati, scuturi si influenta. In proximitatea geopolitica a Romaniei vor ramane Germania si Rusia, ceea ce este justificat atat din punct de vedere geografic cat si economic. O analiza detaliata a felului in care va arata ziua de maine ar fi prematura, dar este cert ca ziua de maine se va deosebi radical de ziua de azi.







PS: Nota personala.


Dupa interviul din Romania Libera al Excelentei Sale Oleg Malghinov, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, am fost bombardati de mesaje ale unor experti, jurnalisti si oameni politici care au fost indusi in eroare de interpretarea tendentioasa a declaratiilor Excelentei Sale referitoare la postul nostru de radio. Acum am posibilitatea sa citez, cu deosebita satisfactie, din declaratiile lui Andrei Maslov, Director al Departamentului Europa 4 (Balcani) al Ministerului de Afaceri Externe al Federatiei Ruse, declaratiile fiind facute in cadrul unui interviu exclusiv pentru Vocea Rusiei:
„Andrei Maslov: Cuvintele ambasadorului au fost interpretate gresit. Bineinteles ca MAE rus nu are o asemenea parere despre Vocea Rusiei. Noi respectam postul de radio Vocea Rusiei, o sursa de informatii serioasa, profesionala”.


Autor: Valentin Mandrasescu


Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2013_05_28/SUA-impinge-Romania-spre-Rusia-III/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu