duminică, 19 mai 2013

Ce spune despre noi pozitia de somn adoptata

Oamenii de stiinta care studiaza somnul cred ca pozitia in care doarme o persoana ofera indicii importante despre personalitatea ei. Profesorul Chris Idzikowski, Director al Serviciului de Consultanta si Evaluare a Somnului, a analizat sase pozitii obisnuite de dormit si a constatat ca fiecare este asociata cu anumite trasaturi de personalitate.


Pozitia fetusului
Aceasta este cea mai frecvent intalnita pozitie de somn, adoptata de 41% din cele 1000 de persoane care au luat parte la studiu. Printre subiectii care au participat la aceste studii, de doua ori mai multe femei decat barbati au adoptat aceasta pozitie de somn.
Cei care se ghemuiesc in pozitia fetusului sunt descrisi ca fiind duri la exterior, dar cu un suflet sensibil. Pot fi timizi atunci cand intalnesc pentru prima data pe cineva, dar se relaxeaza curand dupa.
Persoanele care adopta aceasta pozitie de somn isi doresc siguranta si intimitate. Sunt optimisti, amabili si afectuosi cu cei din jur.


Pozitia copac (bustean) sau pozitia pe o parte, cu bratele pe langa corp
Intins pe o parte cu ambele brate pe langa corp este pozitia de somn preferata de 14% din oamenii participanti la studiu.
Aceste persoane incearca sa obtina tot ce e mai bun din viata, dar nu cad in extreme, doar pentru a iesi in evidenta. Sunt calmi si rationali, generosi, amabili, stiu sa se faca placuti si sa lege prietenii. Se integreaza foarte usor in orice colectiv, adaptandu-se – fara prea mari eforturi – oricarei situatii. Sunt persoane de incredere. Uneori, par mult prea naivi si increzatori decat sunt in realitate.


Pozitia “celui care tanjeste” sau pozitia pe o parte, cu bratele intinse in fata
13% din oameni dorm in aceasta pozitie. Despre aceste persoane se spune ca au un caracter deschis, insa pot fi suspiciosi si cinici. Sunt persoane care iau decizii cu dificultate, dar odata ce s-au hotarat este foarte putin probabil sa se razgandeasca. Sunt foarte incapatanate, nu sunt firi deosebit de nervoase, dar nici extrem de sensibile.


Pozitia soldat
Sunteti unul dintre cei 8% care dorm pe spate cu ambele brate de o parte si de alta a corpului? Ei bine, salut, soldat! Oamenii care dorm in aceasta pozitie sunt, in general, linistiti si rezervati. Acestor persoane le displac agitatia, zarva, galagia si incurcaturile si isi impun standarde ridicate atat pentru ei insisi, dar si pentru ceilalti oameni din jurul lor. Sunt persoane linistite si rezervate. Cu toate acestea, sunt deschise spre noi experiente. Cercetarile arata ca dormitul pe spate poate duce la sforait, dificultati de respiratie si un somn mai putin odihnitor.


Pozitia “in cadere libera” sau pozitia pe spate, cu ambele maini in jurul pernei
Daca dormiti pe burta, cu mainile in jurul pernei si capul intors intr-o parte, sunteti adesea sociabili. Persoane indraznete carora le place riscul, pot fi uneori nervoase, nestapanite si lipsite de tact. Nu agreeaza criticile sau situatiile extreme. 7% dintre cei participanti la studiu au adoptat aceasta pozitie care este, de altfel, foarte buna pentru digestie.


Pozitia stea de mare
Aproximativ 5% aleg sa doarma pe spate cu ambele brate in jurul pernei. Aceste persoane isi fac multi prieteni fiind intotdeauna gata sa ii asculte pe ceilalti si isi ofera ajutorul oricand este nevoie. In general, nu le place sa fie in centrul atentiei.
La fel ca in cazul oricarei pozitii de somn in care persoana doarme intinsa pe spate, probabilitatea de a sforai este mai mare si, posibil sa apara probleme de respiratie in timpul somnului.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/what-your-sleep-position-says-about-you.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu