miercuri, 22 mai 2013

INTERVIU cu IULIAN URBAN, initiatorul Legii Falimentului Personal

„Orice familie care isi pierde casa si ajunge in strada devine o povara pentru ceilalti, intrucat noi va trebui sa acoperim costurile facute de stat cu asistenta lor sociala. Sunt tari africane care au aceasta Lege.”


Intrucat Legea Falimentului Personal vine in sprijinul a peste 4,4 milioane de romani, indatorati la banci, adoptarea sa rapida este cu atat mai necesara. Astfel, am discutat cu cel mai tanar senator din istoria Romaniei, avocatul Iulian Urban. Initiativa sa stagneaza in sertarele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor inca din 2010, motiv care determina o grupare serioasa si o initiativa cetateneasca, menita sa sparga bariera ignorantei impusa de clasa noastra politica. In acest sens, Urban a fost amabil sa ne ofere mai multe detalii:
 







1. De ce considerati ca este necesara o Lege a Falimentului Personal?
-   Pentru ca, in situatia actuala din Romania, in care bancherii au acordat in mod ilegal credite unei populatii care nu avea nici o sansa sa le si poata restitui, profitand de vidul de informare si informatie si datorita si vidului urias generat de faptul ca, zilnic, zece familii de romani isi pierd locuintele, este necesara adoptarea acestei legi, care apara atat creditatul, cat si bancherul.
2. Mai exact, insolventa persoanelor fizice, prevazuta de un asemenea demers legislativ, ce aduce benefic cetatenilor indatorati?
-  Lucrurile sunt simple. Legea nu este o solutie pentru cei care, cu rea-credinta, nu vor sa plateasca ratele; ei nu au sanse sa scape; Legea spune ca un debitor imprumutat de banca si care, din cauze independente de el nu mai poate plati ratele, nu va fi aruncat in strada, ci in baza unui plan financiar facut sub supravegherea unui JUDECATOR, va avea sansa sa isi pastreze casa dar sa-si plateasca restantele catre banca si ceilalti creditori pe care-i are.
3. Avem exemplul polonez, cat si cel austriac si ungar si nu numai. De ce acolo s-a putut, iar in Romania nu se poate? Discutam de un lobby agresiv bancar? Sunt implicati si alti factori?
-   Romania este Romania. Parlamentarii nu fac politica pentru cetateni, ci pentru buzunarele lor, ca atare bancilor le este usor sa-i cumpere; in plus Guvernul unei tari care nu produce nimic si doar consuma, nu are alta sansa decat sa traiasca imprumutand bani de la banci, ca sa acopere costurile bugetare. Deci, acest Guvern nu va sustine niciodata adoptarea unei asemenea legi.
4. Adoptarea unei asemenea legi va prejudicia in vreun fel sau altul una din taberele implicate (cetateni, banci, politicieni)?
-  Dimpotriva! TOTI ar avea de castigat!
5. Legea a trecut de Senat in 2010. Erati atunci parlamentar. Intre timp ati iesit din politica la varf. De ce continuati sa sustineti implementarea acestei legi?
- Pentru ca este o lege necesara, pentru ca orice familie care isi pierde casa si ajunge in strada devine o povara pentru ceilalti,intrucat noi va trebui sa acoperim costurile facute de stat cu asistenta lor sociala. In plus, traim intr-o tara si nu intr-o jungla, astfel incat si Romania ar trebui sa aiba aceasta lege, chiar daca va fi una din ultimele tari din lume care o adopta. Sunt tari africane care au aceasta lege !
6. Prin ce masura concreta considerati ca politicienii ar putea fi convinsi sa voteze favorabil Legea Falimentului Personal?
-  Numai printr-o presiune pusa de minim 1-200.000 de cetateni care, la nivelul intregii tari, s-ar mobiliza pentru a-i obliga sa voteze macar acum, o lege pentru ei, alegatorii!
7. Fara Legea Falimentului Personal, cum vedeti situatia economica a romanilor in viitorul apropiat?”
-   Vor continua sa isi piarda locuintele, vor continua sa ajunga pe strazi si vor continua dramele, chiar sinuciderile, dezmembrarea familiilor s.a.m.d.


Interviu realizat de Marius FLORIAN


Sursa:
http://www.justitiarul.ro/exclusiv-interviu-cu-iulian-urban-initiatorul-legii-falimentului/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu