Relatiile in triunghiul Washington – Bucuresti – Moscova se schimba. subtil, dar consecvent, expertii americani explica decidentilor de la Bucuresti ca este timpul sa se impace cu Moscova si sa renunte la politica belicoasa de odinioara. Directorul adjunct al Programului pentru Rusia – Eurasia al Centrului Carnegie, Matthew Rojansky a recomandat elitei politice din Romania sa-si asume responsabilitatea, riscul si efortul de imbunatatire a relatiilor cu Moscova.
Mai mult, expertul american a dinamitat toate scenariile avansate de „expertii” precum consilierul prezidential Iulian Chifu si directorul Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane, profesorul Dan Dungaciu. Acesti „experti” au promovat scenariul impartirii Republicii Moldova pe raul Nistru si integrarii Republicii Moldova in sfera de influenta a Romaniei, creind impresia ca Germania si SUA ar sustine un asemenea scenariu.
Desi declaratiile lui Rojansky au fost foarte dure, adevaratul soc a venit dupa declaratiile sefului Stratfor, renumitului rusofob George Friedman. In primul rand, socul a fost provocat de un adevar banal spus de analistul american in cadrul unei conferinte organizate la BNR, urmata de un interviu la Realitatea TV. „Romania are nevoie de o relatie cu statele Unite ale Americii, dar asta nu inseamna ca SUA vor sa aiba o relatie cu Romania”, a declarat Friedman. Relatia strategica dintre SUA si Romania s-a evaporat si Friedman recunoaste ca au mai ramas doar interesele comerciale ale companiilor americane, canadiene si britanice in Romania. Mai mult, el a spus, aproape in aceiasi termeni, ceea ce Vocea Rusiei spune demult referitor la scutul de la Deveselu: „E foarte scump. Nu va protejeaza de nicio amenintare anume. E mai degraba un simbol. Iar mie, in chestiuni militare, nu-mi plac simbolurile, imi plac lucrurile cu greutate. Puterea. Si nu ma intereseaza prea mult ca Romania sa aiba un scut anti-racheta pe teritoriul ei ci, mai degraba, echipament anti-tanc, sprijin logistic.” In acelasi stil clasic al analistilor americani, seful Stratfor explica elitei politice din Romania ca ei, de fapt, nu au nevoie de scutul de la Deveselu, acesta fiind oricum scump si inutil. In fond, Friedman nu face altceva decat sa pregateasca opinia publica din Romania pentru renuntarea la scutul de la Deveselu. Mai intai romanilor li se va spune ca scutul este scump, apoi ca scutul este inutil, apoi se va „pune accentul” pe „lucrurile cu greutate” cum ar fi „echipament anti-tanc”, iar apoi „scutul” va disparea din peisajul mediatic si diplomatic. Peste un an, „scutul” de la Deveselu fie nu va exista deloc (ceea ce nu va impiedica contractorii americani sa deconteze bani din bugetul american pentru constructia unui „bunker”) sau va fi „dotat” cu observatori rusi. Atunci cand despre acest scenariu a scris Vocea Rusiei, presa din Romania a reactionat prin acuzatii de „propaganda”. Acum ce va face presa rusofoba din Romania? Ce va scrie Romania Libera? Cum va reactiona Radu Tudor? Probabil, vor spune ca George Friedman a fost cumparat de Gazprom si KGB. Este comic, dar se vor gasi si cei care vor crede in aceste explicatii.
Maine, vom analiza consecintele pentru Romania si pentru restul Europei de Est a noii politici externe americane, puse in aplicare de la inceputul noului mandat a presedintelui Obama.
Autor: Valentin Mandrasescu
Sursa: http://romanian.ruvr.ru/2013_05_27/SUA-impinge-Romania-spre-Rusia-II/
SUA impinge Romania spre Rusia (II)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu