luni, 15 aprilie 2013

4 condimente pentru creier

Oamenii de stiinta au crezut ca ne nastem cu totalitatea neuronilor pe care ii vom avea vreodata. Daca ati consumat alcool si v-ati distrus celulele creierului, ei bine, noroc bun. Apoi, in 1998, cercetatorii au descoperit, in cazul unor persoane care s-au aflat aproape de moarte, formarea de noi neuroni. Se pare ca creierul nostru — nu conteaza cat de batran sau cat de tanar — poate genera noi neuroni.


O cheie pentru dezvoltarea creierului? Dieta. Ceea ce manancam contribuie la generarea unor neuroni sanatosi, cu o multime de dendrite (dendritele sunt proiectiile ramificate ale neuronilor. Ele transmit impulsurile nervoase primite de la alte celule, catre si de la corpul celular (soma). Impulsurile sunt primite de catre dendrite prin sinapse. Ele joaca un rol important in producerea potentialelor de actiune.). De asemenea, un regim alimentar adecvat, echilibrat si sanatos pastreaza terminatiile nervoase sanatoase si va permite mentinerea flexibilitatii creierului. Chiar daca memoria este atat de deteriorata incat nu va puteti aminti numarul sotului dumneavoastra de telefon, se pare ca alimentele inca mai ofera hrana si sprijin creierului.


Ni s-a tot spus ca oamenii de stiinta au descoperit ca suntem ceea ce manancam. Studii contradictorii analizeaza fiecare tip de produs alimentar, vitamine, minerale, plante medicinale si combinatii ale acestora. Chiar si asa, cercetarea dezvaluie intelepciunea timpurilor de altadata: ceea ce inghiti, te face mai inteligent si mai fericit (sau mai incet si mai trist).


Turmericul. Un pic de curry indian ajuta creierul? Curcumina — substanta chimica ce determina culoarea galbena a curcumei — pare a activa o enzima cheie antioxidanta care reduce acumularea de placi amiloide in creier. De asemenea, este un antiinflamator care lupta impotriva unor forme de cancer, precum si impotriva sclerozei multiple.


Sofranul combate depresia la om si imbunatateste capacitatea de invatare si memoria la animale. Potrivit unui studiu realizat in 2005, aparut in Revista de Etnofarmacologie, sofranul, administrat de doua ori pe zi, a fost la fel de eficace ca si Prozacul in tratarea depresiei usoare sau moderate.


Salvia este un antioxidant si un antiinflamator puternic. Radacina de salvie chinezeasca contine compusi similari cu aceia continuti in medicamentele pentru tratamentul bolii Alzheimer si doar 50 de microlitri extract uleios de salvie a imbunatatit semnificativ memoria, potrivit studiilor privind comportamentul biochimic si farmacologic. Salvia este un adaos minunat in salate, in supe si chiar pe pizza. Are un gust si miroase mai bine in stare proaspata.


Scortisoara. Un iz de scortisoara stimuleaza creierul. Chiar si guma cu aroma de scortisoara imbunatateste memoria, viteza vizual-motorie, capacitatea de recunoastere, atentia si puterea de concentrare. Scortisoara este un condiment minune: ajuta la reglarea nivelului de zahar, reduce proliferarea celulelor leucemice si a celulelor limfomatoase, reduce coagularea trombocitelor, actioneaza ca un agent antimicrobian, ceea ce inseamna ca ajuta in cazul infectiilor produse de levuri, contine mangan si este o sursa foarte buna de fibre, fier si calciu. Incercati merele cu scortisoara ca o gustare — in special pentru copiii dumneavoastra, inainte de a-si face temele.


Cui nu-i place un praf de scortisoara pe placinta de mere sau deasupra unui latte chai? E doar una dintre acele condimente care are un gust fantastic. Dar gustul nu este singurul motiv pentru a iubi scortisoara. Aruncati-va o privire asupra celor 10 motive pentru sanatate (plus un alt motiv) care va vor face sa iubiti acest super condiment:



  1. Numeroase studii arata ca scortisoara regleaza zaharul din sange facand-o o alegere excelenta pentru diabetici si hipoglicemici, deopotriva. Asta e, de asemenea, o veste buna pentru oricine care isi doreste echilibrarea nivelurilor de energie si a starii de spirit.

  2. Reduce nivelul de colesterol LDL. LDL este, de asemenea, cunoscut sub numele de colesterol rau. Reducerea acestuia poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

  3. Scortisoara are compusi naturali antiinfectiosi. In studiile realizate, scortisoara s-a dovedit eficace impotriva bacteriei Helicobacter pylori cauzatoare de ulcer, precum si impotriva altor agenti patogeni.

  4. Aceasta reduce durerea asociata artritei. S-a demonstrat, in cadrul studiilor efectuate la Departamentul de Medicina Interna, Spitalul Kangnam din Coreea, faptul ca scortisoara reduce citochinele legate de durerile artritice.

  5. Cercetarea realizata la Universitatea din Texas, publicata in revista Nutritie si Cancer, arata ca scortisoara poate reduce proliferarea celulelor canceroase, constituindu-se intr-o promisiune pentru prevenirea cancerului si pentru persoanele care sufera de aceasta boala.

  6. Este un conservant alimentar natural.

  7. Scortisoara contine fibre, calciu, fier si mangan — desi in cantitati mici la doza tipica de scortisoara macinata.

  8. S-a dovedit eficienta in cazul durerilor menstruale si

  9. infertilitate. Scortisoara contine o substanta chimica naturala numita cinamaldehida, care, potrivit studiilor efectuate, creste hormonul progesteron si scade productia de testosteron la femei, ajutand la echilibrarea hormonilor.

  10. Scortisoara reprezinta o promisiune pentru diverse boli neurodegenerative, inclusiv: boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multipla, tumorile cerebrale si meningita, potrivit cercetarilor Laboratorulului de Cercetare a citochinelor, Departamentul de terapie experimentala, Universitatea din Texas. Studiile expertilor de aici arata ca scortisoara reduce inflamatia cronica asociata cu aceste tulburari neurologice.

  11. Nu este un beneficiu de sanatate — dar un motiv semnificativ de a iubi scortisoara — scortisoara e versatila. Scortisoara se potriveste foarte bine felurilor de mancare dulci dar si celor picante, deopotriva. Luati in considerare faptul ca o multime de mancaruri savuroase marocane includ scortisoara. Nu mai e doar pentru mere.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/4-spices-for-brilliance.html?page=1



4 condimente pentru creier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu