joi, 25 aprilie 2013

Mituri si realitati despre cum ramanem gravide

De aceasta data vorbim despre sansa unei sarcini in diferite circumstante. (daca nu utilizati o metoda contraceptiva, puteti ramane insarcinate)


Pot ramane insarcinata daca eram beata sau consumasem droguri atunci cand am facut sex?


Da! Fiind sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor atunci cand faci sex, nu are nimic de-a face cu sansele biologice de a ramane insarcinata. Daca, fiind ametite de bautura sau sub influenta drogurilor, probabil, nu va veti aminti sa folositi prezervativul sau sa luati pastila contraceptiva, aceasta ar putea creste sansa unei sarcini. Daca a fi ametita (indiferent daca este vorba de consumul de alcool sau de droguri) face parte din rutina, ganditi-va sa dublati masurile de precautie ca sa nu aveti niciun dubiu, neomitand prezervativele si o metoda contraceptiva precum implantul, DIU sau injectia hormonala.


Pot ramane insarcinata daca am facut sex neprotejat dar nu am ramas gravida inca? Poate nu sunt fertila.


1 din 6 tinere cred ca nu pot ramane niciodata gravide. La fel, sunt si baieti care sunt convinsi ca nu isi pot lasa partenerele insarcinate. In realitate, mai putin de 1 din 100 persoane tinere si sanatoase sunt cu adevarat infertile. Sexul neprotejat, care nu conduce la instalarea unei sarcini, inseamna ca ati avut noroc. Puteti fi norocoase de cateva ori, dar acest lucru nu inseamna ca sunteti infertile. Inseamna ca va fortati norocul: in cazul a 95% din cuplurile tinere care fac sex o data pe saptamana, apare o sarcina in termen de un an. Cele mai multe dintre noi am auzit ca “este nevoie de o singura data.” Desi e adevarat, exista o multime de factori implicati, iar cele mai multe cupluri, in care femeia incearca in mod activ sa ramana insarcinata, pot realiza acest lucru in termen de 6 luni.


Pot ramane insarcinata daca am suferit de o infectie cu transmitere sexuala atunci cand am facut sex?


Daca aveti o infectie cu transmitere sexuala (ITS), cum ar fi Chlamydia, gonoreea, tricomoniaza, acest lucru nu schimba sansele de a ramane insarcinata. Sperma unui barbat inca inoata foarte bine, iar ovulul femeii va fi sanatos, in ciuda infectiei.


Acum, daca suferiti de infectii repetate si netratate de-a lungul timpului, acest lucru poate creste sansa unei femei de a deveni infertila, acesta fiind si motivul pentru care unii medici recomanda ca toate femeile active sexual, care nu au implinit varsta de 26 de ani, sa fie testate – o data pe an – pentru Chlamydia si gonoree.


Pot ramane insarcinata daca am fost violata?


Au existat unele declaratii bizare contrare, dar permiteti-mi sa va asigur ca nu exista un mecanism in corpul unei femei pentru a preveni o sarcina care rezulta dintr-un viol. De fapt, acest mit este atat de inexact si periculos incat Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie a facut o declaratie publica in care condamna totul. Femeile nu pot controla eliberarea unui ovul si nu exista nicio diferenta daca a fost vorba de viol sau de sex consimtit.


Pot ramane insarcinata daca partenerul meu s-a masturbat inainte de a face sex?


Iluzii. Acest mit isi are radacinile in faptul ca este nevoie de timp pentru ca testiculele unui barbat sa produca o noua cantitate de sperma. Dar studiile au aratat ca numarul de spermatozoizi in cantitatea ejaculata nu difera mult, chiar si dupa mai multe masturbari in fiecare zi, timp de o saptamana. Numarul de spermatozoizi a ramas in intervalul normal – cu certitudine, in cantitate suficienta cat sa determine aparitia unei sarcini – pentru intreaga saptamana. Organismul unui barbat sanatos produce cantitati nebune de sperma intr-o zi (in timpul unei ejaculari sunt eliberati in jur de 200 de milioane de spermatozoizi), astfel incat aceasta tactica pur si simplu nu poate bate biologia.


Pot ramane gravida daca nu am mai luat pilula contraceptiva (sau nu am utilizat plasturi, inele vaginale, dispozitive contraceptive intrauterine — DIU sau implante …)? Nu este necesara, mai intai, o readaptare a organismului meu?


Cand incetati sa utilizati majoritatea metodelor hormonale de contraceptie, puteti ramane insarcinata imediat. Nu conteaza cat de mult ati fost metoda. Pentru femeile care nu au mai utilizat una dintre aceste metode, cele mai multe raman insarcinate in 6 luni. Si asa se intampla si in cazul femeilor care nu au mai folosit prezervativul, spermicidele, diafragmele, planningul familial (contraceptia prin metoda calendarului) sau orice alta metoda non-hormonala.


Exista o singura exceptie. Femeile care utilizeaza injectiile hormonale cu efect contraceptiv si care sunt proiectate sa dureze timp de trei luni, pot avea nevoie de 10 luni pentru a ramane insarcinata dupa ultima injectie facuta.


Luati in considerare faptul ca acestea sunt generalizari despre “cele mai multe femei” — unele femei raman gravide in luna in care au oprit utilizarea metodei de contraceptive. Cel mai bine este sa va ganditi in acest fel: odata ce ati renuntat la contraceptie, s-a deschis sezonul pentru a ramane insarcinata.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/myths-facts-about-getting-pregnant.html



Mituri si realitati despre cum ramanem gravide

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu