miercuri, 17 aprilie 2013

5 lucruri incredibile pe care cainii le simt fata de oameni

Timp de secole, oamenii s-au indreptat catre cateii lor iubiti pentru afectiune si companie. Si pe buna dreptate – cainii sunt creaturi incredibil de receptive si inteligente. Poate nu pot intelege nuantele vietii de zi cu zi, desigur, dar cainii au o capacitate incredibila de a intelege modul in care parintii lor adoptivi se simt din punct de vedere emotional si chiar fizic. Intr-adevar, nu se numesc cel mai bun prieten al omului degeaba!


Sa vedem unele din lucrurile uimitoare pe care prietenul nostru canin le poate spune despre noi.


1. Stiu daca ne este teama.
Ati auzit ceva zgomote in timpul noptii? Cainii isi pot da seama ca ne este frica, si, de obicei, vor imita comportamentul nostru. Daca doriti sa domoliti teama cainelui dumneavoastra, trebuie mai intai sa va calmati dumneavoastra! Totusi, o exceptie ar fi cateva rase care au fost, crescute si educate pentru a fi caini de paza.


2. Observa inegalitatea.
Cainii pot spune daca aveti preferinte. Sa presupunem ca aveti doi caini care au beneficiat de recompensa pentru buna purtare. Daca il recompensati doar pe unul dintre ei, celalalt va constata, cel mai probabil, acest lucru si va crede ca a facut ceva gresit. Pot chiar sa nu mai coopereze vreodata. Poate ca este ceva ce noi, oamenii, putem invata din asta!


3. Ei stiu daca suntem sau sau nu atenti.
Orice stapan al unui catel docil stie ca acest lucru este total adevarat! Si stiinta il sprijina aici: studiile au aratat urmatorul aspect — cainii sunt perfect constienti de existenta sau inexistenta oamenilor din jurul lor si se vor comporta in consecinta. Chiar si cainele cel mai bine disciplinat nu poate rezista micilor ispite atunci cand oamenii nu sunt prin preajma pentru a-i certa.


4. Cainii pot spune daca suntem bolnavi.
Cainii au fost mult timp apreciati si laudati – si pusi la lucru – pentru mirosul lor ascutit. Mirosul lor este de mii de ori mai ascutit decat media umana! La fel cum cainii sunt instruiti sa miroasa si sa detecteze drogurile sau explozibilii, cainii au fost, de asemenea, cu succes antrenati sa descopere mirosuri extrem de subtile pe care corpul nostru le emana atunci cand suferim de cancer. Alti caini au fost instruiti sa-si alerteze stapanii atunci cand sunt pe cale de a avea o criza cu cateva minute sau chiar ore inainte sa se intample atacul — desi nu este foarte clar daca aceasta abilitate este legata de simtul mirosului.


5. Cateii stiu daca suntem tristi.
Catelul dumneavoastra stie cumva exact ceea ce sa faca atunci cand nu va simtiti atat de bine? Nu va imaginati acest lucru – studiile au aratat ca cei mai buni prieteni ai omului pot percepe daca sunteti tristi si vor dori – cel mai probabil – sa se apropie de dumneavoastra. La un astfel de studiu au participat doi oameni care au fost introdusi in aceeasi incapere – unul dintre ei a fost rugat sa planga, in vreme ce cealalta persoana a fost rugata sa pastreze linistea. Aproape toti cateii s-au apropiat de persoana care plangea – chiar daca persoana respectiva era pentru ei un strain. Cercetatorii nu sunt, insa, pe deplin convinsi daca animalele de companie inteleg pe deplin empatia.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/5-incredible-things-dogs-sense-about-you.html?page=1



5 lucruri incredibile pe care cainii le simt fata de oameni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu