luni, 15 aprilie 2013

Studii privind ceaiul Rooibos si ceaiul de urzica

S-a mentionat ca Rooibos sau ceaiul rosu contribuie la ameliorarea simptomelor asociate stresului, dar acest ceai nu contine niciunul dintre fitonutrientii care pot modifica starea de spirit, acei fitonutrienti considerati responsabili pentru senzatia de calm si diminuarea nivelului de stres in urma consumului de ceai verde. Deci, de ce unii oameni se simt mai putin stresati in urma consumului de ceai rosu?


Cercetatorii au descoperit, recent, ca — la om — celulele glandelor suprarenale produc, intr-o placa Petri,  de aproximativ 4 ori mai putini hormoni steroizi in prezenta ceaiului rosu. Acest lucru ar putea duce, cu siguranta, la niveluri mai scazute ale hormonilor de stres daca ar avea loc in organism, dar efectul a fost atat de dramatic incat cercetatorii au fost ingrijorati de faptul ca ar putea afecta negativ chiar si productia de hormoni sexuali steroizi. Din fericire, asta nu e ceea ce au descoperit atunci cand l-au testat pe subiecti umani.


Urzica este utilizata pentru ameliorarea simptomelor de extindere a prostatei prin cresterea nivelului de estrogen, dar rapoartele de studiu arata ca, in cazul barbatilor care consuma cantitati prea mari, se poate constata cresterea sanilor, in vreme ce femeile pot incepe chiar sa secrete lapte. Ceaiul de urzica este sigur atata vreme cat 1), nu beti prea mult, 2), nu-l confundati cu beladona (matraguna) atunci cand cautati de mancare si 3) nu introduceti frunze proaspete in gura. Nu le zice urzici degeaba!


Dar ceaiul de urzica este cautat pentru continutul sau bogat in minerale. Acest lucru mi s-a parut intotdeauna un pic ciudat. Da, daca fierbeti, destul de mult, legume cu frunze de culoare verde inchis, pierdeti mineralele in apa de gatit, dar de cat de multe minerale am putea beneficia daca ne facem ceai? Nu am stiut pentru ca nu au fost efectuate studii, pana acum.


Cercetatorii au comparat continutul de minerale din ceaiul de urzica cu cel al ceaiului de musetel, de menta, sunatoare si salvie. Ceaiul de urzica nu parea sa aiba mult mai mult decat oricare dintre celelalte tipuri de ceai, dar este posibil ca toate sa aiba un continut atat de mare?


Se spuna ca o cana de ceai de urzica are aceeasi cantitate de fier continuta intr-o caisa uscata, zincul identificat intr-o singura samanta de dovleac, magneziu cat 4 alune si calciu cat o smochina. Sunt de acord cu cercetatorii ca o ceasca de ceai de plante nu poate fi o sursa importanta de minerale, dar nici nu este de neglijat. Produsele verzi sunt atat de pline de substantele nutritive de care putem beneficia doar ca urmare a consumului apei fierbinti in care acestea au fost scufundate pret de cateva minute.


Urtica dioica sunt plante perene, originare din Europa, dar, de asemenea, gasite si in Statele Unite si parti din Canada. Urzicile au fost utilizate din vechi timpuri in scop medicinal, iar frunzele si radacinile sunt transformate in ceai si consumat pentru o mare varietate de scopuri de imbunatatire a sanatatii. Urzicile pot cauza efecte secundare nedorite si pot interactiona cu anumite medicamente fiind recomandat consultul unui medic inainte de a bea ceai de urzica.


Profilul nutritional
Urzicile sunt bogate in nutrienti si contin acizi grasi, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc, precum si vitaminele B1, B2, B3, B5, C, E, K si acid folic. in plus, urzicile contin numeroase fitochimicale, printre care licopen, beta-caroten, acid cafeic, acid acetic si betaina. Fitochimicalele sunt compusi naturali din plante, care impiedica deteriorarile celulelor si ADN-ului induse de radicalii liberi si, astfel, contribuie la prevenirea si tratarea bolilor la om. Potrivit nutritionistului Phyllis Balch si dr. James Balch, in cartea “Reteta pentru vindecare prin nutritie”, urzicile au proprietati antiinflamatorii, diuretice si de calmare a durerii. Au, de asemenea, proprietati expectorante, ceea ce inseamna ca pot ajuta la ameliorarea dificultatilor respiratorii prin dizolvarea si curatarea mucusului in exces de la nivelul plamanilor.


Beneficii pentru sanatate si utilizari
Practicienii de medicina alternativa folosesc ceaiul de urzica drept un tonic general pentru sanatate dar si in tratamentul anemiei, astmului, alergiilor, precum febra fanului si rinita alergica, in cazul hiperplaziei benigne de prostata, cancerului, diabetului, gutei, problemelor renale si sindromulului de malabsorbtie. De asemenea, oamenii beau ceai de urzica pentru a trata afectiunile inflamatorii, cum ar fi inflamatia tractului urinar, artrita reumatoida si osteoartrita. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste utilizari se bazeaza pe experienta oamenilor si nu pe dovezi stiintifice solide.


Interactiuni cu medicamentele
Consumul unor cantitati excesive de ceai de urzica ar putea duce la interactiuni nedorite cu anumite medicamente. “Baza de date continand medicamentele naturale” spune ca unele dovezi sugereaza faptul ca urzicile pot reduce nivelul zaharului din sange, si, consumul unor cantitati excesive de ceai de urzica ar putea, teoretic, interfera cu controlul glicemiei. Urzicile ar putea reduce, de asemenea, tensiunea arteriala si ar putea avea un efect aditiv fata de medicamentele antihipertensive.
In plus, urzicile ar putea suprima activitatea sistemului nervos central si ar putea creste efectele medicamentelor antidepresive pentru tratamentul sistemului nervos central, cum sunt cele utilizate in tratarea anxietatii si/sau insomniei. Exista, de asemenea, unele preocupari conform carora urzicile ar putea reduce eficacitatea medicamentelor anticoagulante, deoarece contin o cantitate semnificativa de vitamina K, o vitamina care incurajeaza coagularea sangelui. In sfarsit, cantitati excesive de ceai de urzica ar putea creste concentratia plasmatica a medicamentelor pe baza de litiu. Asadar, daca urmati un tratament cu medicamente pe baza de litiu, este posibil ca doza de litiu sa fie necesar a fi diminuata.


Avertismente suplimentare
Ceaiul de urzica ar putea avea proprietati de stimulare a contractiilor uterine si abortive, iar drugs.com recomanda evitarea ceaiului daca sunteti gravida. in afara de interactiunile potentiale cu medicamentele si utilizarea de catre femeile insarcinate, ceaiul de urzica este, in general, considerat sigur si netoxic. Ar putea, totusi, provoca reactii adverse usoare, cum ar fi greata, diaree, transpiratie si reactii alergice cutanate atunci cand sunt consumate cantitati mari.


Daca alegeti sa beti rooibos, veti face acest lucru — cel mai probabil — prin consumul unuia dintre cele cateva tipuri ale ceaiului rooibos. Ceaiurile Rooibos provin de la frunzele plantei Aspalathus linearis. Ceaiurile Rooibos nu contin taninuri regasite in cele mai multe ceaiuri, care le confera un gust mai putin astringent. Va puteti bucura de ceaiul rooibos simplu sau prin adaugarea de lapte si zahar.


Geografie
Planta Aspalathus linearis — care produce ceaiurile rooibos — este originara din Africa de Sud. Aceasta planta creste doar intr-o regiune mica a Africii de Sud, cunoscuta ca regiunea Cederberg. Pentru a creste, Rooibosul necesita altitudini mari acesta fiind si motivul pentru care infloreste in regiunea Cederberg, la 2.000 de metri deasupra nivelului marii. Rooibos inseamna “tufis rosu”, in Afrikaans.


Tipuri
Rooibos este disponibil in urmatoarele varietati: ceai rosu Rooibos, ceai verde Rooibos si ceaiuri rooibos aromate. Ceaiul rosu Rooibos provine din frunzele oxidate si fermentate ale plantei Aspalathus linearis. Procesul de oxidare si de fermentare ofera frunzelor acestui ceai culoarea rosie. Ceaiul verde Rooibos sunt forma cea mai pura de ceai rooibos, deoarece acestea provin de la frunzele nefermentate. Unele ceaiuri rooibos sunt modificate cu arome comune, cum ar fi vanilie, caramel si musetel. Ceaiul rosu Rooibos Provence este un alt soi care combina ceaiul rosu Rooibos cu un amestec de plante medicinale, aromate si condimente, cum ar fi lavanda, petale sau boboci de trandafiri si coacaze uscate.


Beneficii
Ceaiul Rooibos, mai ales ceaiul verde rooibos, este o sursa de antioxidanti care joaca un rol important in sistemul imunitar. Antioxidantii ajuta sistemul imunitar sa elimine radicalii liberi. Daca nu va ajutati sistemul imunitar sa elimine radicalii liberi prin consumul de antioxidanti, pot aparea consecinte negative, precum bolile de inima si leziunile tisulare.


Nutrienti
Cel mai abundent nutrient in ceaiul rooibos este potasiul ( 7,21 mg la 200 ml). Potasiul este un nutrient esential pentru organism, care joaca un rol important in starea de sanatate a mai multor parti ale corpului, inclusiv inima, rinichii, sistemul digestiv, precum si in sanatatea sistemului nervos. Carenta de potasiu este rara, dar poate fi rezultatul unei boli de rinichi, a bolilor gastro-intestinale sau varsaturilor excesive. Printr-o dieta echilibrata, veti beneficia de intreaga cantitate de potasiu de care are nevoie organismul dumneavoastra. De asemenea, ceaiul Rooibos contine cantitati semnificative de magneziu, calciu si fluor.


Conceptii gresite
Spre deosebire de multe alte ceaiuri, ceaiul rooibos nu contine cofeina, deci acest ceai este chiar o bautura adecvata inainte de culcare. Deoarece ceaiul rooibos este lipsit de cofeina, acesta poate avea un efect calmant asupra sistemului nervos central. Ca rezultat, ceaiul rooibos poate ajuta la ameliorarea simptomelor de iritabilitate, durerilor de cap si tulburarilor somnului.


Surse:


http://www.care2.com/greenliving/latest-science-on-rooibos-nettle-tea.html


http://www.livestrong.com/article/264603-rooibos-nutrition/


http://www.livestrong.com/article/440537-nettle-tea-benefits-and-warnings/



Studii privind ceaiul Rooibos si ceaiul de urzica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu