duminică, 14 aprilie 2013

Miresme secrete: Produsi chimici ascunsi in parfumul produselor cosmetice

Ati folosit vreodata un produs parfumat care v-a creat o senzatie de mancarime sau inrosirea pielii? Sau v-ati confruntat cu o eruptie care este greu de anticipat sau controlat si care banuiti ca ar putea fi cauzata de produsele din casa? Daca da, nu sunteti singurii. Milioane de oameni din SUA au manifestat o sensibilitate crescuta la ingredientele din produsele ce contin parfum, facandu-i predispusi la reactii alergice, precum dermatita de contact.
De fapt, “alergia la parfum” este una dintre cele mai frecvente diagnostice in randul pacientilor care trec pragul cabinetelor de dermatologie.


Problema:



  1. Pana la 11% din populatie prezinta o anumita sensibilizare la parfum.

  2. Femeile sunt de doua pana la trei mai predispuse, comparativ cu barbatii, sa manifeste alergii la parfum.

  3. In ultimele decenii, s-a constatat o crestere dramatica a cazurilor de alergii ale pielii la copii.

  4. Miliarde de dolari sunt cheltuite anual in Statele Unite pentru tratamentul acestor afectiuni ale pielii.

  5. Substantele chimice utilizate in produsele parfumate — precum ftalatii — au fost asociate cu reducerea numarului de spermatozoizi si tulburari de reproducere.


Daca sunteti diagnosticat cu o alergie a pielii ca urmare a utilizarii produselor ce contin parfum sau daca doriti sa evitati — din motive preventive de sanatate, cum puteti proceda? E mult mai greu decat ati putea crede.


Ce este “parfumul”?
Un parfum (o mireasma) poate fi alcatuit din zeci sau chiar sute de substante chimice diferite. Un parfum poate fi alcatuit din substante chimice complet diferite comparativ cu un altul. Printre aceste substante chimice sunt cunoscuti numerosi alergeni, cum ar fi geraniolul, eugenolul, citronelolul.
In plus, in parfum pot fi identificate mai multe substante chimice periculoase:



  1. ftalati, care au fost asociati perturbarilor de reproducere;

  2. moscul sintetic, care poate altera nivelul de hormoni; precum si

  3. produse chimice cauzatoare de cancer, cum ar fi stirenul si metil eugenolul.


Dar nu veti regasi aceste ingrediente mentionate pe eticheta produsului — veti putea citi doar cuvantul “parfum”.


Care e marele secret?
Deoarece industria produselor cosmetice si de parfumerie este extrem de competitiva, ingredientele reale continute intr-un produs sunt pastrate, de obicei, secrete. Din nou, le veti vedea listate pe eticheta produsului ca “parfum”. Deci, nu puteti spune aproape niciodata daca o mireasma speciala poate contine un alergen sau o substanta chimica toxica ce va poate afecta sanatatea. Unii pacienti care sufera de alergii provocate de parfumul continut in diverse produse pot sa identifice produse parfumate pe care le pot tolera, dar poate fi un proces dificil si dureros care presupune o serie de incercari pana la identificarea produsului potrivit.


Deci, cum puteti evita parfumurile alergene sau alte substante chimice daunatoare ascunse parfum?


Achizitionand produse cosmetice fara parfum
O optiune este sa alegeti produse fara parfum. Acest lucru inseamna toate tipurile de produse de uz casnic — de la cosmeticele pe care le aplicati pe piele, produse de curatare si odorizante de camera. Cu toate acestea, alegerea produselor care nu contin parfum nu este un lucru atat de simplu. Chiar si produsele “neparfumate” pot contine ingrediente de parfumare ca “agenti de mascare” pentru a neutraliza mirosul inerent al altor ingrediente continute in produs. Si, pentru unele categorii de produse, gasirea unei optiuni fara parfum este foarte dificila. De exemplu:



  1. 96% din sampoane contin parfum.

  2. 98% dintre balsamurile pentru par contin parfum.

  3. 95% din produsele pentru barbierit contin parfum.

  4. 91% dintre antiperspirante contin parfum.


Si, desi utilizarea lotiunii este frecvent recomandata pentru a preveni uscarea pielii, 83% dintre lotiuni contin parfum, care va poate predispune la reactii alergice pe piele!


Din pacate, alegerea produselor fara parfum poate fi consumatoare de timp si costisitoare si va poate oferi foarte putine optiuni pe care ati dori sa le utilizati.


O alta solutie a problemei
Cea mai mare problema cu parfumul din produsele cosmetice este taina, secretul care il inconjoara. Datorita naturii particulare a ingredientelor de parfumare, furnizorii de servicii medicale sunt limitati in capacitatea lor de a evalua si diagnostica care alergeni specifici prezinta cea mai mare importanta. Daca utilizatorii ar sti care sunt alergenii care le creeaza probleme, si ar putea spune, pe baza etichetei produsului, daca acesta le contine, nu ar mai pierde atata vreme cautand acele produse pe care organismul le poate accepta fara simptome. In mod similar, consumatorii care doresc sa evite substantele chimice toxice, pot face acest lucru numai in cazul in care aceste ingrediente sunt dezvaluite.


Acesta este motivul pentru care ingredientele de parfumare, inclusiv alergenii, trebuie sa fie evidentiati pentru a permite astfel cumparatorilor sa-si protejeze sanatatea si sa evite substantele specifice pe care acestia doresc sa la evite. De asemenea, ar trebui gasite alternative pentru produsele chimice toxice care pun in pericol sanatatea noastra.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/secret-scents-the-hidden-chemicals-in-fragrance.html



Miresme secrete: Produsi chimici ascunsi in parfumul produselor cosmetice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu