vineri, 26 aprilie 2013

Ce este silimarina

Silimarina este un extract din planta armurariu. Armurariul (Silybum marianum) este originar din Europa si este, uneori numit si ciulinul mediteranean sau ciulinul sfant.


Alte denumiri populare: argintica de gradina, armurar, crapusnic, scaiete, scai pestrit, scaiul Sfintei Marii.


Acesta este adesea folosit ca un remediu medicinal pentru o varietate de boli. Semintele sunt de multe ori folosite in scopuri medicinale, insa pot fi utilizate si alte parti ale plantei.


Aceasta planta are proprietati antiinflamatorii. In plus, silimarina este un tip de flavonoid — un antioxidant ce contribuie la protejarea celulelor organismului. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale armurariului ar putea fi responsabile pentru beneficiile sale potentiale asupra sanatatii.


Silimarina este adesea administrata pentru combaterea bolii hepatice cronice cauzate fie de consumul de alcool sau hepatita virala. Acest compus poate contribui, de asemenea, la protejarea ficatului de ciroza, boala care lasa cicatrici la acest nivel. Aceasta planta poate ajuta la prevenirea decesului asociat cirozei, precum si la imbunatatirea functiei hepatice generale.


In timp ce aceasta planta este adesea utilizata pentru alte beneficii medicinale, este nevoie de mai multe studii in aceste domenii. Unele persoane pot folosi planta pentru a trata otravirea cu ciuperca Amanita phalloides. Planta poate fi, de asemenea, utilizata pentru a imbunatati controlul glicemiei in cazul persoanelor care sufera de diabet.


Unii pacienti vor utiliza silimarina pentru a ajuta la reducerea cresterii anumitor celule canceroase, cum ar fi de prostata, ficat si cancer de col uterin. Unele femei pot lua suplimente pe baza de armurariu pentru a atenua simptomele menopauzei.


Se considera ca armurariul poate alina indigestia si poate diminua nivelurile ridicate ale colesterolului.


Pacientii care sufera de oricare dintre aceste maladii nu ar trebui sa neglijeze tratamentul traditional in favoarea acestui remediu pe baza de plante, intrucat mai sunt necesare multe studii stiintifice.


In timp ce aceste suplimente sunt, in general, bine tolerate, pacientii trebuie sa fie constienti de posibilele efecte secundare. Acestea pot include dureri de cap, stomac deranjat si mancarime. In cazuri foarte rare, silimarina a condus la dureri articulare, arsuri la stomac si pierderea poftei de mancare. Alte reactii adverse rare pot consta in  diaree, gaze si impotenta.


Nu toti pacientii pot fi in masura sa ia suplimente cu armurariu. Posibilele riscuri ale utilizarii silimarinei in timpul sarcinii sau alaptarii sunt necunoscute. Pacientii cu hipoglicemie sau diabet ar trebui sa evite aceasta planta. In plus, femeile care au afectiuni medicale asociate cu tulburari hormonale ar trebui sa evite orice preparate ce contin armurariu, obtinute din parti ale plantei crescute deasupra solului. Afectiunile asociate activitatii hormonilor pot include fibrom uterin, cancer ovarian, de san sau cancer uterin.


Persoanele care sufera de alergii trebuie sa acorde o atentie sporita tuturor efectelor silimarinei inainte de a o utiliza. Armurariul poate provoca reactii alergice la pacientii care au, de asemenea, alergii la kiwi, anghinare si ciulinul comun. Acele persoane care prezinta alergii la margarete sau orice plante din aceeasi familie cu ochiul-boului pot avea, de asemenea, un raspuns alergic. Pacientii cu alergii, cei care sufera de orice alta afectiune, dar si cei care sunt sub tratament medical ar trebui sa isi consulte medicul in vederea stabilirii acelor suplimente pe baza de plante care sa poata fi administrate astfel incat sa se evite o posibila reactie.


Copiii nu ar trebui sa ia suplimente cu silimarina. Nu exista recomandari standard de dozaj pentru adulti. Unele studii au utilizat doze de 200 miligrame (mg), administrate de trei ori pe zi. Alte studii au folosit intre 280 si 450 mg pe zi, in doze divizate. Pacientii isi pot intreba medicul cu privire la doza recomandata.


Sursa:


http://www.wisegeek.com/what-is-silymarin.htm



Ce este silimarina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu