sâmbătă, 13 aprilie 2013

Consumul de alcool in timpul sarcinii: cercetari noi sustin ca nu dauneaza copilului

Sunt sigura ca pentru cineva, aceasta este o veste “buna”: Un nou studiu sugereaza ca femeile gravide pot consuma de la un pahar pana la opt pahare de bauturi alcoolice pe saptamana, fara a provoca probleme de dezvoltare la copii.


Sustinuti de finantarea obtinuta de la Centers for Disease Control, cercetatorii danezi au studiat mai mult de 1600 de femei gravide, de la prima lor vizita prenatala, urmata apoi de examinarea efectelor alcoolului asupra coeficientului de inteligenta, capacitatii de concentrare si de invatare, precum si de autocontrol in cazul copiilor lor, la varsta de cinci ani.


Iata ce au descoperit: consumul saptamanal de alcool — la inceputul sarcinii — de la redus pana la moderat, nu a avut nici un efect semnificativ asupra neurodezvoltarii copiilor in varsta de cinci ani. Nu s-a remarcat nicio diferenta in ceea ce priveste rezultatele testelor de inteligenta in cazul copiilor ale caror mame au consumat intre una si patru bauturi alcoolice pe saptamana in timpul sarcinii, in raport cu copiii ale caror mame care au baut intre cinci si opt pahare pe saptamana in timpul sarcinii si, respectiv, comparativ cu mamele care s-au abtinut de la consumul de alcool in tot timpul celor 9 luni.


Copiii ale caror mame au consumat mai mult de noua bauturi pe saptamana, in timpul sarcinii, au prezentat, totusi, o capacitate redusa de atentie, au adaugat cercetatorii.


Desigur, consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii a fost mult timp legat de avortul spontan, de sindromul alcoolului fetal (sindromul alcoolismului fetal sau sindromul alcoolic fetal) si greutate mica la nastere, iar destul de multi obstetricieni si grupuri specializate din domeniul medical mentioneaza ca bauturile alcoolice in timpul sarcinii reprezinta cauza preventiva numarul 1 a anomaliilor fizice si cognitive la nastere. Iar cercetatorii au specificat, intr-o colectie de articole publicate in BJOG: O revista internationala de Obstetrica & Ginecologie, ca testele efectuate au remarcat doar modificarile observabile, evidente — nu si pe cele subtile — survenite in procesul de dezvoltare a copiilor si nu au detectat daca modificarile legate de consumul de alcool ar putea deveni evidente mai tarziu, in timpul vietii acestora. Dar unii medici se tem de faptul ca viitoarele mame ar putea sa considere acest lucru ca pe un “bilet de libera trecere” pentru consumul de alcool in timpul sarcinii.


“Pericolul este ca oamenii considera ca cercetarea este definitiva, iar garantia ca orice consum de alcool, inclusiv betiile, chiolhanurile in timpul sarcinii este inofensiv,” a declarat pentru NPR Janet Williams, un medic pediatru de la Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio, adaugand ca aceasta noua cercetare ridica mai multe intrebari decat raspunsuri. “Concluzia cea mai sigura este ca, daca gravidele nu consuma alcool, nu exista efecte ale alcoolului asupra fatului.”


Exact.


Asta, desigur, este ceea ce recomanda orice medic obstetrician atunci cand consulta o femeie insarcinata si, de asemenea, acelasi lucru este sustinut de aproape toate cartile si website-urile peste care orice viitoare mama isi poate arunca ochii in timp ce bebe este in burta.


Sper ca ce vor retine viitoarele mame din acest studiu — este ca, indiferent de cat de multe lucrari de cercetare sugereaza ca e in regula sa consume cateva bauturi in timpul sarcinii, in cele din urma, renuntarea la alcool pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina este cel mai sigur pariu pentru a preveni problemele de dezvoltare la copii. Punct.


Sursa:


http://mybrownbaby.com/2012/06/drinking-while-pregnant-new-research-says-it-doesnt-hurt-children-but-should-we-do-it/



Consumul de alcool in timpul sarcinii: cercetari noi sustin ca nu dauneaza copilului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu