Cei mai multi dintre noi asociem calciul cu oase sanatoase, si pe buna dreptate. Dar stiati ca acest element este, de asemenea, vital pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos? Calciul este implicat, de asemenea, in procesul de coagulare a sangelui avand un rol major si in contractia musculara. De fapt, fara calciu nu putem supravietui.
Totusi, a beneficia de o cantitate suficienta, nu este la fel de simplu ca a inghiti o tableta de calciu. Am strans cateva sfaturi utile care sa ne ajute sa beneficiem de o cantitate adecvata, si, la fel de important, sa absorbim calciu in mod corespunzator.
- Produsele lactate degresate ofera mai mult calciu decat laptele integral. De exemplu, 226,8 g iaurt din lapte integral are numai 274 mg calciu, comparativ cu un iaurt cu continut scazut de grasime, care are aproximativ 400 mg.
- Calciul se absoarbe cel mai bine in timpul noptii intrucat atunci glandele paratiroide si ficat sunt cel mai active. De altfel, calciul ne ajuta sa dormim mai bine.
- Desi ati putea avea nevoie de 1000 mg sau mai mult de calciu in fiecare zi, acesta este cel mai bine absorbit atunci cand este administrat in doze unice de 500 mg. Organismul nu poate gestiona prea mult calciu administrat o data.
- Este indicat sa luati multivitamine si suplimente pe baza de fier in acelasi timp cu tableta de calciu? Nu! Pentru o mai buna absorbtie, luati calciul separat.
- Produsele lactate nu reprezinta singura optiune. Daca alegeti sa le evitati sau nu le puteti tolera, puteti beneficia de calciu din legumele cu frunze verzi si din migdale prajite uscat.
- Luati calciu, intotdeauna, cu un pahar plin cu apa fie in timpul mesei sau imediat dupa. Acest lucru ajuta organismul sa il absoarba mai bine.
- Calciul are nevoie de un partener pentru o mai buna absorbtie — vitamina D — care ajuta la formarea hormonului calcitriol. Aportul de vitamina D provine din trei surse — soare, dieta si suplimente. Asigurati-va ca stiti cantitatea de care aveti nevoie si care dintre aceste surse functioneaza cel mai bine in cazul dumneavoastra.
Sursa:
http://www.care2.com/greenliving/7-essential-facts-about-calcium.html
7 lucruri esentiale despre calciu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu