miercuri, 24 aprilie 2013

AMR ii cere lui Basescu sa revoce decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la CCR

Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o plangere administrativa prealabila impotriva decretului de numire a procurorului Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala. Presedintele AMR, judecatorul conf.univ.dr. Dan Spanu (foto) ii solicita lui Traian Basescu sa revoce decretul ca fiind nelegal. In cazul in care plangerea va fi respinsa, AMR va avea posibilitatea de a contesta in instanta decretul de numire a lui Morar la CCR.
AMR arata ca pentru numirea unei persoane in functia de judecator al Curtii Constitutionale trebuie sa fie indeplinite trei conditii si anumepregatirea juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica ori in invatamantul juridic superior. In ceea ce-l priveste pe Daniel Morar, AMR arata ca fostul sef al DNA nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale. Asociatia Magistratilor din Romania aminteste trei cazuri de notorietate in care procurorul Daniel Morar a incalcat grav normele juridice internationale conventionale si dispozitiile constitutionale referitoare la raporturile dintre dreptul national si dreptul international. Este vorba despre Liviu Ciupe – arestat si trimis in judecata nelegal, fiind ulterior achitat si obtinand despagubiri de la instantele nationale, cauza Viorel Burzo – arestat si interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului, si dosarul Corneliu Birsan – caruia i-a fost negata imunitatea si fata de care s-au trimis informatii false in actele adresate CEDO.
AMR considera ca “aceste esecuri profesionale si abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoastere a normelor juridice internationale conventionale direct aplicabile in dreptul intern roman si a Constitutiei Romaniei, prin urmare domnia sa nu indeplineste conditia de legalitate a numirii sale ca judecator la Curtea Constitutionala, constand in inalta competenta profesionala”.
Prezentam in continuare plangerea administrativa prealabila formulata de AMR:


“In temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ,
Formulam plangere administrativa prealabila impotriva Decretului Presedintelui Romaniei nr. 326 din 25.03.2013 privind numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, publicat in Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 159 din 25.03.2013, si solicitam revocarea in tot a acestui decret ca fiind nelegal.
Motivele plangerii administrative prealabile:
In fapt:
Prin Decretul nr. 326/2013, domnul Daniel Marius Morar a fost numit in functia de judecator la Curtea Constitutionala.
In drept:
Plangerea administrativa prealabila este admisibila, conform art. 2 alin. (1) lit. a), b), c), j), r) si s) si art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, fiind indreptata impotriva unui act administrativ individual (de numire intr-o functie publica) emis de o autoritate publica, privind o chestiune de legalitate sanctionata cu nulitatea si fiind respectat termenul de 30 de zile de la publicarea oficiala a actului.
Pe fond, actul administrativ este contrar art. 143 din Constitutie si art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care stabilesc trei conditii de legalitate pentru numirea unei persoane in functia de judecator al Curtii Constitutionale: pregatirea juridica superioara; inalta competenta profesionala; o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica ori in invatamantul juridic superior.
Aceste trei conditii sunt conditii de legalitate, iar nu de oportunitate, care sa fie lasate la puterea de apreciere a organului care decide numirea. Astfel, spre exemplu, numirea ca judecator al Curtii Constitutionale a unei persoane care nu are studii juridice superioare ori nu are o activitate juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 18 ani este nula. Numai daca o persoana indeplineste conditiile de legalitate pentru numire, atunci este vorba de puterea de apreciere in vederea numirii in functie. Nerespectarea conditiilor de legalitate se sanctioneaza cu nulitatea, iar in cazul refuzului autoritatii emitente de revocare in tot a actului administrativ competenta de anulare apartine instantei de contencios administrativ.
In concret, domnul Daniel Marius Morar nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale. Sunt astfel de notorietate publica trei cazuri in care domnia sa, ca procuror, a incalcat grav normele juridice internationale conventionale (care sunt direct aplicabile in ordinea juridica nationala) si, prin aceasta, dispozitiile constitutionale referitoare la raporturile dintre dreptul national si dreptul international. Avem in vedere cauza Liviu CIUPE (arestat si trimis in judecata nelegal, fiind ulterior achitat si obtinand despagubiri de la instantele nationale), cauza Viorel BURZO (arestat si interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului) si cauza Corneliu BIRSAN (caruia i-a fost negata imunitatea si fata de care s-au trimis informatii false in actele adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului si semnate de domnul Daniel Marius Morar, aspecte constatate in decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului si in scrisoarea transmisa sefului Misiunii permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei).
Aceste esecuri profesionale si abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoastere a normelor juridice internationale conventionale direct aplicabile in dreptul intern roman si a Constitutiei Romaniei, prin urmare domnia sa nu indeplineste conditia de legalitate a numirii sale ca judecator la Curtea Constitutionala, constand in inalta competenta profesionala.
Mijloace de proba:
Va solicitam sa administrati probele indicate in cuprinsul prezentei plangeri administrative prealabile, referitoare la cele trei cauze in care a fost implicat profesional domnul Daniel Marius Morar.
Aspecte de procedura:
Solicitam sa primim raspuns la prezenta plangere administrativa prealabila in termen legal, la sediul social”.


Sursa: Lumea Justitiei
http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/foarte-tare-amr-ii-cere-lui-basescu-sa-revoce-decretul-de-numire-a-lui-daniel-morar-in-functia-de-judecator-la-ccr-asociatia-magistratilor-acuza-esecurile-si-abuzurile-lui-morar-in-frunte-cu-cazul-liviu-ciupe-nu-indeplineste-conditia-de-legalitate-a-numir



AMR ii cere lui Basescu sa revoce decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la CCR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu