duminică, 7 aprilie 2013

Rodia - informatii nutritionale

Rodia se numara printre fructele cele mai populare si bogate in substante nutritive, cu o aroma unica, un gust deosebit si proprietati de promovare a sanatatii. Alaturi de fructele de padure si unele fructe exotice tropicale, precum mango, aceasta are, de asemenea, calitatile majore ale alimentelor functionale fiind adesea numite “superfructe”.


Botanic, aceasta este fructul rodiului – un arbust foios de pana la 5-8 m inaltime – apartinand familiei Lythraceae, genul: Punica. Acesta creste pe o arie care se intinde din Iran pana la Muntii Himalaya in India de nord si este cultivat si naturalizat in intreaga regiune mediteraneana inclusiv in Caucaz din vremuri antice.
Denumirea stiintifica: Punica granatum.


Rodiul sau rodierul – copacul adult – poarta numeroase fructe de forma sferica, de culori de la rosu aprins, violet, la portocaliu sau galben, in functie de soiuri. Fiecare fruct masoara aproximativ 6-10 cm in diametru si cantareste aproximativ 200 de grame. Pielea sa exterioara sau coaja este dura si prezinta o textura pieloasa.


Frunzele sunt dispuse opus sau altern, sunt lucioase, inguste-alungite, intregi, au 3–7 cm in lungime si 2 cm in latime. Florile sunt rosii-deschis, au 3 cm in diametru, cu patru sau cinci petale (adesea mai multe la plantele cultivate). Fructul are dimensiune mai mare decat portocala si mai mic decat grapefruit-ul, 7–12 cm in diametru cu o forma hexagonala rotunjita, are o coaja rosie groasa si in jur de 600 seminte, prezentand placentatie parietala. Semintele si pulpa ce le inconjoara, numita fruct fals, sunt comestibile.


Rodia este unul dintre fructele cel mai intens cultivate pentru fruct, suc, aroma si culoare, ceea ce il face un ingredient obisnuit in noile alimente functionale adesea denumite “superfructe”.


Beneficiile pentru sanatate ale rodiei



  1. Fructul are un numar moderat de calorii; 100 g furnizeaza 83 de calorii, putin mai mult decat cele continute in mere. Nu contine colesterol sau grasimi saturate.

  2. Este o sursa bogata de fibre alimentare solubile si insolubile asigurand aproximativ 4 g la 100 g (aproximativ 12% din DZR), care ajuta la o buna digestie si la reglarea tranzitului intestinal. Fructul este recomandat de catre nutritionisti in dieta pentru scaderea in greutate precum si in programele de control al colesterolului. Includerea regulata a rodiei in dieta stimuleaza imunitatea, imbunatateste circulatia si ofera protectie impotriva cancerului.

  3. Punicalagina este un compus polifenolic antioxidant gasit din belsug in sucul de rodie. Studiile sugereaza ca punicalagina si taninurile sunt eficiente in reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiace prin “curatarea” radicalilor liberi din organism.

  4. Puterea antioxidanta totala a fructului de rodie, masurata prin capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen (CARO) este de 2341 µmol TE/100 g.

  5. Fructul este, de asemenea, o sursa buna de antioxidanti — vitamina C, furnizeaza aproximativ 17% per 100 g din necesarul zilnic. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta organismul sa dezvolte rezistenta fata de agentii infectiosi prin stimularea imunitatii.

  6. Consumul regulat de rodie s-a dovedit a fi eficace si impotriva cancerului de prostata, in hiperplazia benigna de prostata (HBP), diabet si limfom.

  7. Mai mult, acest fruct este, de asemenea, o sursa buna de multe vitamine vitale din grupul vitaminelor B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), folati, piridoxina si vitamina K, dar si minerale precum calciu, cupru, potasiu si mangan.


 


Alegere si depozitare
Cele mai bune rodii din lume sunt cultivate in regiunile din sudul Afganistanului, in provinciile Kandahar, Balkh, Helmand si Nimruz.


Fructul de rodie este considerat copt atunci cand dezvolta o culoare distincta si prezinta un sunet metalic atunci cand este usor lovit cu degetul. Fructele trebuie sa fie culese inainte sa devina prea coapte altfel, semintele devin tari, necomestibile, iar fructul intreg tinde sa crape.


In magazin, alegeti rodiile care au pielea neteda, lipsita de orice lovituri, taieturi sau mucegai. Acasa, depozitati fructele la loc intunecat si racoros, la temperatura camerei, timp de 5-8 zile sau mai mult. In general, prezinta un termen de valabilitate lung. Puteti, de asemenea, sa le puneti in frigider pentru cateva saptamani.


Preparare si metoda de servire
Spalati fructele de rodie in apa rece sau clatiti in apa calduta pentru a aduce la temperatura normala (daca sunt  depozitate la rece).


Pentru a savura aroma sa bogata, mancati fructul in stare proaspata fara a adauga nimic. In general, fructele se mananca din mana facand incizii verticale superficiale in pielea dura, indepartand-o apoi. Dupa desfacerea rodiei prin taierea cu cutitul, fructele false se separa de coaja si de structurile interne de sustinere. Separarea fructelor false rosii poate fi simplificata prin efectuarea acestei actiuni intr-un vas cu apa, unde fructele false se depun pe fund, iar structurile de sustinere plutesc. Intreaga samanta se consuma cruda, desi se doreste doar partea carnoasa din exteriorul ei. Gustul difera in functie de soiul de rodie si de nivelul de coacere. Poate fi foarte dulce sau foarte acru, dar in majoritatea cazurilor este undeva la mijloc, care este un gust caracteristic, asezonat cu note de tanin. Rodia buna de mancat, mai putin taninata, este cea care are coaja usor stearsa, ca si cum ar fi fost frecata de perete, cu urme albe, nu de un rosu puternic. Cele foarte rosii sunt foarte acre, putand fi folosite in salate.


Cateva sfaturi de servire:



  1. Din fructele proaspete se face un suc racoritor fantastic.

  2. Sucul de rodie poate fi folosit in supe, jeleuri, serbeturi, sosuri precum si pentru a da o aroma deosebita prajiturilor si merelor coapte.

  3. Rodia este folosita la prepararea unor retete traditionale persane, cum ar fi fesenjan, facut din suc de rodie si nuci macinate; pilaf de orez si delicioasa supa ash-e-anar.

  4. Sucul concentrat de rodie este un element popular folosit in retete mediteraneene si specifice Orientului Mijlociu.

  5. Sucul este concentrat (de aproximativ 250% mai puternic), iar atunci cand este adaugat la gatit, ofera o aroma unica si gust dulce intens.


A se vedea tabelul de mai jos pentru o analiza mai detaliata a nutrientilor
Rodie (Punica granatum), in stare proaspata,
CARO 2341 µmol TE/100 g.
Valoarea nutritiva pentru 100 g.
(Sursa: USDA National Nutrient data base)



























































































































































PrincipiuValoareDZR %
Energie83 Kcal

4%


Carbohidrati 18.70 g 14%
Proteine1.67 g 3%
Grasimi totale 1.17 g 6%
Colesterol0 mg 0%
Fibre4 g 11%
Vitamine
Folati 38 µg 9.5%
Niacina0.293 mg 2%
Acid pantotenic 0.135 mg 3%
Piridoxina0.075 mg 6%
Riboflavina0.053 mg 4%
Tiamina0.067 mg 5.5%
Vitamina A 0 IU 0%
Vitamina C 10.2 mg 17%
Vitamina E 0.60 mg 4%
Vitamina K 16.4 µg  14%
Electroliti
Sodiu3 mg 0%
Potasiu 236 mg 5%
Minerale
Calciu10 mg 1%
Cupru0.158 mg18%
Fier0.30 mg 4%
Magneziu12 mg 3%
Mangan0.119 mg 5%
Fosfor36 mg 5%
Seleniu0.5 µg 1%
Zinc 0.35 mg 3%
Fitonutrienti
Beta-criptoxantina si beta-caroten 0 µg

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Sursa:


http://www.nutrition-and-you.com/pomegranate.html



Rodia - informatii nutritionale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu