Interviu acordat de Zbigniew Brzezinski publicatiei Le Nouvel Observateur (publicat in numarul 15-21 ianuarie 1998).
Mai jos gasiti interviul dat de Zbigniew Brzezinski, care este important din trei puncte de vedere.
In primul rand, contrazice in mod vadit justificarea oficiala a Statelor Unite pentru acordarea de miliarde de dolari mujahedinilor din Afganistan in anii `80, potrivit careia SUA si Arabia Saudita aparau drepturile asa numitilor luptatori ai libertatii impotriva agresiunii sovietice.
“Nu este asa”, spune Brzezinski. El confirma ceea ce acuzau opozantii, si anume ca SUA au demarat o actiune acoperita de finantare a musulmanilor extremisti cu cinci luni INAINTE ca sovieticii sa invadeze Afganistanul. El spune ca dupa ce presedintele Carter a autorizat actiunea sub acoperire: “Am explicat presedintelui ca acest sprijin va conduce, in opinia mea, la o interventie militara a sovieticilor”.
In al doilea rand, interviul este instructiv cu privire la asa numitele “teorii ale conspiratiei”. Ca sa fim clari, exista o multime de teorii nebunesti. Si desigur, sunt foarte multe care sunt gresite. Dar, asa cum demonstreaza Brzezinski, politica externa a Statelor Unite a conspirat pentru o lume mai buna. Desi s-a sustinut ca sunt impotriva extremistilor musulmani, politicienii i-au transformat in mod voit intr-o “arma politica”. Si au mintit in legatura cu ceea ce faceau, pretinzand ca ii ajuta pe luptatorii libertatii sa reziste impotriva invaziei. Cu alte cuvinte, inselaciune pe doua nivele.
Trebuie sa ne intrebam: daca politica externa a Statelor Unite a folosit extremisti musulmani ca o arma, o data, cum sa fim siguri ca nu o va mai face?
Brzezinski si Zalmay Kalilad au infiintat o corporatie in 1985, finantata de Congresul SUA, pentru a-i antrena pe mujahedini sa vanda reporterilor minciuni si anume ca mujahedinii sunt luptatori ai libertatii si victime ale agresiunii.
Associated Press:
16 septembrie, 1985
“Gherilele din Afganistan urmeaza sa primeasca bani de la guvernul SUA pentru o campanie de relatii publice menita sa aduca lupta lor impotriva sovieticilor in atentia publica a lumii. Banii vor fi folositi pentru a-i invata pe jurnalistii rebeli afgani sa foloseasca televiziunea, radioul si publicatiile pentru a-si promova cauza. Reporterilor li se vor da minicamere pentru a fotografia razboiul din Afganistan.
“Scopul acestui proiect este sa faciliteze colectarea, dezvoltarea si distribuirea de stiri credibile, obiective si de inalta calitate profesionala, de imagini foto si video cu evolutia situatiei din Afganistan”, se spunea intr-o nota a Registrului Federal al companiilor. Programul urma sa fie supravegheat de US Information Agency (USIA – Agentia de Informatii a Statelor Unite).
Pentru a face banii disponibili, Congresul a instruit USIA sa ia in consideratie o organizatie precum Prietenii Afganistanului, un nou grup, al carui consiliu de administratie il includea si pe Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate al administratiei Carter si, cunoscut pentru opiniile sale dure impotrive sovieticilor.
Prietenii Afganistanului includeau si alti luminati ai politicii externe americane, precum Lawrence Eagleburger, fost subsecretar de stat, si Dr. Zalmay Khalilzad, un profesor de stiinte politice de la Universitatea Columbia si uneori consilier remunerat al Departamentului de Stat cu privire la Afganistan.”
Acestea se intamplau in 1985. La mai putin de trei ani mai tarziu, agentia sovietica de stiri TASS raporta ca un mesaj important din partea Departamentului de Stat a fost transmis mujahedinilor prin Khalilzad. Acesta le spunea ca Departamentul de Stat va continua sa ii sprijine:
“a) numai daca isi vor consolida controlul asupra Afganistanului;
b) numai daca vor mentine de ostilitate implacabila fata de guvernul de la Kabul.”
Cu alte cuvinte, SUA ordona mujahedinilor sa nu faca pace.
BOSNIA
Interviul lui Brzezinski este de o importanta deosebita. Potrivit unui raport al serviciilor de informatii olandeze cu privire la Bosnia, la inceputul anilor `90, serviciul de informatii al Pentagonului lucra cu arabi sauditi si cu iranieni pentru a aduce arme si pe teroristii mujahedini “Arabii Afgani” in Bosnia, pentru a-i indoctrina si conduce pe extremistii musulmani ai lui Alija Izetbegovic in lupta cu sarbii bosniaci.
Aceiasi teroristi au fost folositi impotriva factiunii pro-sovietice din Afganistan. Inca o data, presa a mintit, sustinand ca sarbii bosniaci luptau pentru a-i distruge pe musulmanii bosniaci (comitere de genocid), cand ei isi parau, de fapt, comunitatile impotriva mujahedinilor, fiind aliati in acelasi timp cu un numar mare de musulmani moderati.
Fotografia de mai sus a aparut la 11 decembrie 1995, in London Times.
In captura se poate citi: “Una din brigazile musulmane ale armatei bosniace marsaluieste in Zenica, intr-o demonstratie de forta cu 10.000 de soldati. De retinut ca potrivit publicatiei The Times, aceste 10.000 de trupe constituiau doar una din “brigazile musulmane ale armatei bosniace”.
In anii `90 era foarte greu sa gasesti o asemenea fotografie in presa occidentala. De ce? Pentru ca demonstra in mod grafic faptul ca presa mintea cand sustinea ca guvernul bosniac era moderat, multicultural si asa mai departe.
Costumele albe purtate de trupe sunt uniformele mujahedinilor din Orientul Mijlociu, nu ale musulmanilor iugoslavi. Trupele musulmane bosniace le purtau pentru ca fusesera indoctrinate de extremisti musulmani, inclusiv mujahedini, adusi din Iran, Arabia Saudita si alte state extremiste, cu participarea serviciului de informatii al Pentagonului. In perioada initiala a conflictului boniac (pana in ianuarie 1993), Zalmay Khalilzad, protejatul lui Zbigniew Brzezinski, a fost seful planificarii strategice din cadrul Pentagonului.
In Afganistan (asa cum insusi Brzezinski declara cu mandrie), ca si in Bosnia, Statele Unite au finantat teroarea musulmana, chiara daca Departamentul de Stat o condamna in mod oficial. Pentru ca oamenii nu ar fi sprijinit niciodata o asemenea politica, s-a vandut publicului povestea cu sprijinirea luptatorilor libertatii in Afganistan sau cea cu apararea musulmanilor abuzati in Bosnia.
Pana la sfarsitul anilor `90, profesorul Zalmay Khalilzad a fost strategul sef al razboiului afgan.
Sub administratia Bush Sr., Khalilzad seful strategiei de la Pentagon. Exista dovezi substantiale ca sub administratia Bush Sr., si nu a lui Clinton, Statele Unite au inceput sa-i asiste pe mujahedini in Bosnia.
Astfel, in ambele cazuri, il avem pe protejatul lui Brzezinski regizand folosirea extremismului musulman ca o arma impotriva unui stat secular, cu o presa care denatureaza cauzele luptei. Doctrina Brzezinski in actiune.
In 2001, protejatul lui Brzezinski, Zalmay Khalilzad, a fost numit Director al Securitatii Nationale pentru Asia de Sud-Vest, inima terorii extremiste musulmane.
Khalilzad a fost responsabil de politica SUA pe teritoriul Afganistanului inainte si in timpul razboiului din 2001. Atunci, el a ales personal guvernul afgan. Sub obladuirea lui au cooperat SUA si Iran pentru organizarea unei conferinte de nivel inalt, care sa dea Afganistanului un guvern bazat pe legea religioasa musulmana. Acum este ambasador si imputernicit special in Afganistan.
Chiar daca era responsabil de Afganistan, Khalilzad a fost in acelasi timp omul cheie inainte, in timpul si dupa invazia din Irak. El a fost responsabil de relatiile politice cu politicienii irakieni exilati, precum si cu guvernele Arabiei Saudite si Iranului pana in toamna anului 2003. o perioada cruciala.
GEORGIA
Arealul sau de responsabilitati a inclus Georgia, in perioada in care Statele Unite isi intensificau finantarea si antrenarea fortelor militare georgiene. Rusia acuza Georgia de ajutor dat teroristilor ceceni.
Interviul acordat de Brzezinski publicatiei Le Nouvel Observateur
(nr. 15-21 ianuarie 1998)
Le Nouvel Observateur : Fostul director al CIA, Robert Gates, declara in memoriile sale: serviciile secrete americane au inceput cu sase luni inainte de interventia sovietica sa ii sprijine pe mujahedini (in Afganistan). La acel moment erati consilierulpe securitate al presedintelui Carter, deci ati jucat un rol decisiv in aceasta afacere. Confirmati declaratia sa?
Zbigniew Brzezinski : Da. Potrivit versiunii oficiale, sprijinul CIA pentru mujahedini a inceput in 1980, mai exact dupa invazia armatei sovietice in Afganistan, la 24 decembrie 1979. Dar realitatea, care a fost tinuta in secret pana astazi, este complet diferita.
De fapt, la 3 iulie 1979, presedintele Carter a semnat prima sa directiva pentru sprijinul secret a opozitiei impotriva regimului pro-sovietic de la Kabul. Si in aceeasi zi am scris o nota in care i-am explicat presedintelui ca acest sprijin ar putea conduce, in opinia mea, la o interventie militara a sovieticilor.
Le Nouvel Observateur: In ciuda acestui risc, ati fost un suporter al acestei actiuni acoperite? Sau poate va asteptati ca sovieticii sa intre in acest razboi si ati incercat sa il provocati?
Zbigniew Brzezinski: Nu este exact asa. Noi nu i-am impins pe rusi sa intervina, dar noi, am marit probabilitatea in mod constient ca ei sa faca asta.
Le Nouvel Observateur: Cand sovieticii si-au justificat interventia declarand ca ei luptau impotriva unei ingerinte secrete a SUA in Afganistan, nimeni nu i-a crezut. Cu toate acestea, a fost un miez de adevar in aceasta. Nu regretati nimic azi?
Zbigniew Brzezinski: Ce sa regret? Aceasta operatiune secreta a fost o idee excelenta. I-a ademenit pe rusi in capcana afgana si ati vrea ca eu sa regret asta? In ziua in care sovieticii au trecut granita oficial, am scris presedintelui Carter:
“Avem acum oportunitatea sa furnizam URSS-ului propriul lor razboi din Vietnam”. Intr-adevar, timp de 10 ani, Moscova a fost nevoita sa duca un razboi intolerabil pentru regim, un conflict care a implicat demoralizarea si in final faramitarea imperiului sovietic.
Le Nouvel Observateur: Si totusi, nu regretati ca ati ajutat viitori teroristi, oferindu-le arme si consiliere?
Zbigniew Brzezinski: Ce este mai important pentru istoria lumii? Talibanii, sau caderea imperiului sovietic? Niste capete infierbantate islamice, sau eliberarea Europei Centrale si sfarsirea razboiului rece?
Le Nouvel Observateur: “Niste capete infierbantate”? Dar se tot spune: fundamentalismul islamic reprezinta o amenintara globala…
Zbigniew Brzezinski: Prostii! Se stie ca Occidentul are o politica globala cu privire la islamism. Asta e o mizerie: nu exista islamism global. Haideti sa privim Islamul intr-un mod rational si nu intr-un mod demagogic sau emotional. Este o religie mondiala cu 1,5 miliarde de adepti. Dar ce au in comun fundamentalistii din Arabia Saudita, din Marocul moderat, din Pakistanul militarist, din Egiptul pro-occidental si Asia centrala secularizada? Nimic mai mult decat ceea ce leaga statele crestine…
Autor: Gordon Duff
Sursa: Veterans Today
Aparatul terorist musulman a fost creat de serviciile americane ca o arma geopolitica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu