joi, 11 aprilie 2013

Clipim de 15000 de ori pe zi

Muschiul care permite ochiului sa clipeasca este cel mai rapid muschi din organismul nostru. Acesta ne permite sa clipim de 5 ori pe secunda. In medie, clipim de 15000 de ori pe zi. Asta inseamna cam de 10 ori pe minut sau mai mult de cinci milioane de ori pe an. Femeile clipesc mai mult decat barbatii.


Jean-Dominique Bauby, un jurnalist francez suferind de sindromul “locked-in”, a reusit sa scrie cartea “Scafandrul si fluturele” prin clipirea pleoapei stangi – singura parte a corpului sau pe care o putea controla si misca (doar mintea ii mai functiona, membrele corpului fiind complet paralizate, in urma unui accident vascular cerebral).


Si animalele clipesc, desigur. Unele specii de pasari, de obicei pasarile care nu pot zbura, au doar pleoapa inferioara, in timp ce porumbeii utilizeaza atat pleoapele inferioare cat si superioare pentru a clipi. Pestii si insectele nu au pleoape, ochii acestora fiind protejate de un fel de lentile rigide.


Pentru a avea grija de ochi, mancati morcovi. Va fac, intr-adevar, sa vedeti mai bine. Este cunoscut faptul ca vitamina A previne “orbirea pe timpul noptii”, iar morcovii abunda in vitamina A. Carenta in vitamina A este, de fapt, o problema semnificativa la nivel mondial, comparabila cu cea a deficitului de proteine.


Morcovii contin, de asemenea, fibre, potasiu, vitamina C si beta-caroten, care pot reduce riscul bolilor de inima si a cancerului. Morcovii au zero continut de grasime. Un morcov ofera mai mult de 200% din aportul zilnic recomandat de vitamina A.


Morcovii au fost cultivati pentru prima data in anul 500 i.Hr., in regiunile mediteraneene. Primii morcovi au prezentat nuante de violet, alb si galben. Morcovii au fost adusi in Europa in anii 1600. Morcovii portocalii – cei pe care ii cunoastem astazi – au fost cultivati, pentru prima data, in Japonia, in secolul 17, iar mai tarziu au fost facuti cunoscuti de catre olandezi.


Mel Blanc, care a interpretat vocea lui Bugs Bunny, a fost alergic la morcovi.


Sursa:


http://didyouknow.org/you-blink-15000-times-a-day/



Clipim de 15000 de ori pe zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu