Opacitatea business-ului transnational, a reprezentantilor elitei financiare si politice starneste tot mai multa indignare si furie. Recent, Consortiul International al Jurnalistilor de investigatie (ICIJ) a declarat ca are acces la doua milioane si jumatate de documente referitoare la activitatea a aproape 120 de mii de companii offshore de pe Insulele Virgine Britanice.
Sunt implicati cetateni din 170 de state ale lumii. Informatiile vor fi publicate treptat, iar primele publicatii pot aparea in zilele urmatoare.
Potrivit expertilor, s-a dezvaluit doar o parte nesemnificativa a sistemului offshore mondial si chiar britanic. Potrivit directorului Centrului de Dezvoltare a Pietii Bursiere, Iuri Danilov, au fost demascati doar cei care n-au stiut sa se ascunda.
„Offshore-urile care au fost descoperite au fost facute intr-un mod foarte neprofesional. Exista tehnologii offshore, care ascund foarte bine conturile, si cred ca astfel de conturi sunt in numar foarte mare”.
Offshore-urile nu au aparut intamplator: principalele state le-au creat pentru solutionarea mai multor sarcini, deoarece este locul in care se pot ascunde banii pentru a nu fi impozitati si sunt un instrument de concurenta pentru marile companii. Lucrand prin intermediul offshore, ele isi reduc cheltuielile si ieftinesc exportul. In fine, potrivit directorului Institutului de Globalizare si Miscari Sociale, Boris Kagarlitki, paradisurile fiscale reprezinta un mijloc de presiune a capitalului financiar asupra societatii. Formula de santaj este foarte simpla: nu trebuie inasprite regulile de joc pentru business-ul mare, deoarece va fugi din tara in offshore.
„Se intelege ca societatea este foarte indignata de zonele offshore. Principalul este ca intreaga situatie sa poate fi solutionata si toate aceste paradisuri fiscale sa poata fi inchise in viitorul apropiat. Mecanismele sunt dintre cele mai simple si nici macar nu sunt represive, ci pur economice. O alta problema ca guvernele, aflate in stransa legatura cu oligarhia financiara, este ca nu pot si nu vor sa ia masuri”, considera iuri Danilov.
De fapt, autoritatile se lupta cu aceste paradisuri fiscale. G20 si alte organizatii internationale cer jurisdictiilor offshore sa dezvaluie informatiile.
Iuri Danilov vede in felul urmator viitorul zonelor offshore: „Exista offshore-uri folosite de corporatiile transnationale si de intreprinderi mari pentru a optimiza impozitarea. Ele vor exista intotdeauna, sunt invincibile. Si exista offshore-uri folosite de persoane fizice, inclusiv de politicieni, pentru a-si ascunde banii. Aceste offshore-uri vor fi daca nu distruse, cel putin reduse”.
Mai devreme sau mai tarziu, aceste paradisuri fiscale trebuie distruse, in caz contrar, ele vor distruge economia mondiala, considera Boris Kagarlitki. Aceasta situatie va fi destul de dramatica, caci unii economisti sunt convinsi ca odata cu paradisurile fiscale va inceta sa existe sistemul financiar actual. Oamenii inainte credeau ca societatea nu poate exista fara iobagie si n-a fost asa.
Autor: Vlad Grinkevici
Sursa: Vocea Rusiei
http://romanian.ruvr.ru/2013_04_09/scandal-offshore-au-fost-demascati-cei-care-n-au-stiut-sa-se-ascunda/
Scandal offshore: Au fost demascati cei care n-au stiut sa se ascunda
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu