Vineri, zi norocoasa sau nu
In vremurile pagane, ziua de vineri era considerata cea mai norocoasa zi din saptamana pentru ca era guvernata de planeta Venus, simbol al iubirii si averii. De fapt, vineri este numita in onoarea zeitei iubirii, Freya.
Dar, pentru crestini, vinerea nu a fost o zi la fel de buna. Se zice ca Adam si Eva au mancat din fructul oprit intr-o zi de vineri si au murit tot intr-o vineri. Isus a fost rastignit intr-o zi de vineri.
Timp de secole, marinarii secole au refuzat sa porneasca in larg vinerea. Se spune ca, atunci cand impotrivirea acestora de a naviga intr-o zi de vineri a atins asemenea proportii incat a interferat cu diversele operatiuni navale, Amiralitatea britanica a decis sa dovedeasca, o data pentru totdeauna, ca este o eroare, o premisa falsa. Ca urmare, intr-o zi de vineri, a fost lansata la apa o noua nava pe care au numit-o H.M.S. Friday (Vineri). In prima ei calatorie, care a inceput intr-o zi de vineri, a pornit sub comanda capitanului James Friday. Nava a plecat din port si nu s-a mai auzit nimic de atunci nici despre ea, nici despre echipajul acesteia. O poveste identica se regaseste si in folclorul american. Dar – nu va fie teama – este un mit.
Teama de a calatori intr-o zi de vineri a continuat sa existe pana la inceputul secolului XX cand, in Europa, calatoriile cu autobuzul si trenul erau cele mai reduse in zilele de vineri. Dar, inainte sa spuneti “Slava Domnului, e vineri!” tineti minte ca, statisticile FBI arata ca cele mai multe dintre jafuri se petrec intr-o zi de vineri.
Numarul treisprezece
In mitologia nordicilor, numarul 13 a dus la moartea lui Baldur, mult iubit de zei. Atunci cand cei 12 zei s-a adunat, in Valhalla, cu prilejul unui banchet, Loki a aparut neinvitat la petrecere, devenind cel de-al 13 lea mesean si, acest lucru, se zice ca i-a adus ghinion lui Baldur. De asemenea, in cazul cartilor de tarot, 13 se numeste “Moarte”.
Duzina brutarilor
“13 cu ghinion” este motivul pentru care cele treisprezece paini pe care brutarii le faceau candva nu au fost niciodata denumite prin numar, ci descrise ca “duzina brutarilor”. Cea de-a treisprezecea paine era considerata drept o mita speciala pentru ca diavolul sa nu strice vanzarea sau painea.
Numarul norocos 13
Dar 13 nu este un numar cu ghinion pentru toti. Maiasii s-au inchinat la cei 13 zei ai lumii superioare. Aztecii au urcat 13 trepte catre locurile sacre. Budistii adus un omagiu celor 13 Buddha. In credinta evreiasca, Dumnezeu S-a aratat prin cele 13 atribute ale Dumnezeirii (Exodul 34:6-7). Cartea de rugaciune iudaica pomeneste cele Treisprezece Principii ale credintei. Baietii evrei sarbatoresc Bar Mitzvah la varsta de 13 ani.
Numarul 13 in limba greaca este triskaideka, iar teama de numarul 13 se numeste triskaidekaphobia.
Sursa:
http://didyouknow.org/phobias/
Fobii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu