miercuri, 24 aprilie 2013

De ce este uleiul de cocos cel mai bun ulei vegetal

Multi oameni cred ca uleiurile de gatit, cum ar fi cel de porumb, soia, sofranel, floarea soarelui si rapita sunt bune pentru sanatate doar pentru ca sunt facute din legume sau plante. Dar nimic nu ar putea fi mai departe de adevar.


De fapt, aceste uleiuri sunt, probabil, cele mai rele uleiuri pe care le puteti utiliza pentru gatit.


Unul dintre motive este ca acestea sunt incarcate cu grasimi omega-6 sau grasimi polinesaturate. Mai mult, atunci cand aceste uleiuri sunt incalzite, antioxidantii continuti sunt deteriorati si oxidati, adaugand o incarcatura chiar mai toxica organismului.


In locul acestor uleiuri de gatit nesanatoase, optati pentru o alegere mai inteleapta si mai sigura, precum uleiul virgin de cocos.


Uleiul virgin de cocos ofera mai multe beneficii decat alte uleiuri pentru gatit


Uleiul virgin de nuca de cocos este un ulei comestibil extras din miezul sau pulpa nucilor de cocos maturate. Timp de multi ani, acest tip de ulei a fost defaimat si acuzat ca provoaca boli de inima, dar si alte probleme de sanatate. Insa, in prezent, multi experti din domeniul medical recomanda acest ulei, pretinzand ca este unul dintre cele mai sanatoase de pe Pamant.


Uleiul virgin din nuca de cocos este foarte recomandat pentru gatit, deoarece acesta este suficient de stabil pentru a rezista deteriorarii induse de tratamentul termic la care este supus. Este chiar mai bun decat uleiul de masline extra-virgin, care este deosebit atunci cand este utilizat la prepararea salatelor sau amestecat in sosuri reci, dar poate reprezenta o problema atunci cand este incalzit. Acest lucru se datoreaza faptului ca structura chimica a uleiului de masline il face mai sensibil la deteriorarile oxidative.


Uleiul din nuca de cocos contine acizi grasi cu lant mediu (AGLM) sau trigliceride cu lant mediu (TLM). TLM sunt mai mici si mai usor de digerat de catre organism, astfel incat acestea nu se depoziteaza sub forma de grasime.


In schimb, uleiurile vegetale pentru gatit contin acizi grasi cu lant lung sau trigliceride cu catena lunga (TCL). TCL sunt mai mari, dificil de descompus, adaugand organismului incarcaturi toxice.


Aproape 50% din grasimea continuta in uleiul din nuca de cocos este, de asemenea, alcatuita din acid lauric, un compus cu proprietati unice de promovare a sanatatii.  Acidul lauric este transformat in organism in monolaurin, care are proprietati antibacteriene, antivirale si anti-protozoare.


Deci, data viitoare cand va planificati sa folositi ulei vegetal pentru a prepararea mancarii, intindeti mana dupa uleiul virgin din nuca de cocos. Nu numai ca este mai bun, nutritional vorbind, dar are, de asemenea, un gust mai bogat, dulce, care va completa, cu siguranta, orice fel de mancare.


Alegerea uleiului virgin de cocos de inalta calitate


Cu toate acestea, nu toate marcile de ulei din nuca de cocos comercializate in prezent sunt produse in acelasi mod. Unele uleiuri comerciale din nuca de cocos sunt fabricate din pulpa de nuca de cocos uscata denumita copra, care este mai ieftina, alegerea considerate inteleapta pentru productia de serie. Totusi, acest ulei de cocos copra poate sa nu fie obtinut in conditii igienice si este posibil sa nu fie adecvat pentru consumul uman.


Mai mult, aceste branduri de ulei din nuca de cocos, inferioare si fabricate in cantitati mari sunt rafinate, albite si dezodorizate. Procesul la care sunt supuse elimina substantele nutritive, benefice din ulei, si, in plus, adauga agenti de albire nesanatosi si diversi solventi chimici.


Prin urmare, asigurati-va ca stiti de unde provine uleiul din nuca de cocos pe care doriti sa il achizitionati, dar si modul in care este prelucrat. Cele mai bune uleiuri din nuca de cocos sunt realizate din nuci de cocos proaspete si sunt prelucrate la rece. Acest proces lasa nutrientii din ulei intacti.


Alte produse pe baza de nuca de cocos pe care trebuie sa le incercati


Cocotierul este numit “copacul vietii” deoarece fiecare parte din acesta poate fi folosita. Fructul de nuca de cocos in sine va ofera nu doar uleiul de nuca de cocos, dar si o gama larga de produse sanatoase, cum ar fi:


* Apa de cocos – numita si suc de nuca de cocos, acest lichid dulce este cunoscut pentru continutul sau ridicat de electroliti. Acesta contine, de asemenea, o gama larga de minerale benefice ceea ce il face o alternativa perfecta la bauturile pentru sportivi.


* Pulpa de nuca de cocos – Aceasta este partea solida, dar, uneori, gelatinoasa a nucii de cocos. Este dulce si plina de substante nutritive benefice. Pulpa de nuca de cocos este utilizata in diferite retete, in special pentru produse de patiserie si deserturi. Insa poate fi consumata si ca atare.


* Laptele de cocos – Laptele de cocos numit si “smantana” de cocos se obtine atunci cand miezul curatat se taie in bucatele mici şi se pune intr-un vas turnandu-se apa clocotita atata cat sa cuprinda bucatile de cocos. Acestea nu se acopera cu apa. Se paseaza compozitia rezultata cu ajutorul blenderului de mana pana cand se obtine o pasta. Pasta realizata este apoi strecurata printr-un tifon si se stoarce bine rezultand un lichid cremos. Lichidul alb obtinut este laptele de cocos. Acesta este un ingredient popular, foarte apreciat si utilizat in multe preparate asiatice, precum curry si supe.


Uleiul virgin de cocos si celelalte produse din nuca de cocos mentionate mai sus ar trebui sa faca parte din dieta holistica. Incearcati-le si bucurati-va de nenumaratele lor beneficii unice.


Sursa:


http://www.care2.com/greenliving/why-coconut-oil-is-better-than-the-other-vegetable-oils-in-your-pantry.html



De ce este uleiul de cocos cel mai bun ulei vegetal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu